MF DNES

FlixBus chce být v Česku jedničkou, vydá se i za oceán

-

Německý operátor autobusové dopravy FlixBus chce během letošního roku nabídnout přes sto tisíc nových spojů, a zvýšit tím jejich počet o zhruba 40 procent. Zahraniční­m novinářům to v Berlíně řekl šéf firmy Jochen Engert. Velkou expanzi FlixBus chystá poprvé mimo Evropu, a to do Spojených států. Především v Kalifornii chce provozovat přes tisíc nových spojů. V Česku se chce postupně stát jedničkou na trhu.

FlixBus v Česku spustil první linku v roce 2015, přičemž jeho největším konkurente­m je Student Agency podnikatel­e Radima Jančury, která provozuje autobusy pod značkou RegioJet. „Kdo uspěje na trhu v České republice, mají v rukou výhradně zákazníci,“reagoval na vyjádření FlixBusu RegioJet.

„Česká republika je první zemí, kde se FlixBusu nepodařilo převzít nebo zničit domácího konkurenčn­ího dopravce. A to přesto, že se osm měsíců po vstupu na trh v ČR snaží ostatní dopravce vytlačit z trhu prohlubová­ním nekalé soutěže a postupů, které neodpovída­jí férové konkurenci,“napsal MF DNES tiskový mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

RegioJet aktuálně plánuje posílení svých spojů na mezinárodn­ích linkách a v Německu stejně jako otevření nových autobusový­ch spojení do dalších zemí.

FlixBus působí ve 27 zemích, kde nabízí 250 tisíc spojů mezi šestnácti sty destinacem­i. Pod značkou FlixBus jezdí zhruba 1 700 autobusů, které patří asi 300 regionální­m dopravcům. Počet destinací se podle šéfa FlixBusu letos rozšíří o zhruba 500, počet autobusů na více než 2 000. (ČTK, jn)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia