MF DNES

Trumfování cly: Čína míří na letadla, USA na televize 50

-

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou nabírá obrátky. Čína chce nejnověji uvalit 25procentn­í clo na 106 amerických výrobků, mimo jiné na auta, letadla či sójové boby.

Peking tím reaguje na obdobný seznam, který USA zveřejnily v úterý. Ten pro změnu obsahuje 1 300 čínských výrobků, na něž chtějí aplikovat 25procentn­í clo Spojené státy.

Odpovídá si i cena výrobků. V obou případech jde o zboží v hodnotě téměř 50 miliard dolarů (kolem jednoho bilionu korun).

Čínské ministerst­vo obchodu uvedlo, že uvalení cla na třináct set čínských výrobků napadne u Světové obchodní organizace (WTO). Americké opatření je podle Bílého domu reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictv­í.

„Spojené státy nevedou s Čínou obchodní válku, tu už dávno prohráli nekompeten­tní hlupáci, kteří dříve USA zastupoval­i,“reagoval americký prezident Donald Trump na Twitteru. Na počátku měsíce nicméně Trump uvalení cel na dovoz

činí hodnota zboží, na něž USA a Čína vzájemně uvalily cla. hliníku a oceli na téže sociální síti komentoval slovy, že obchodní války jsou dobré a dají se snadno vyhrát.

Agentura AP vyzdvihla, že obě strany si nechaly časový prostor k dalšímu vyjednáván­í, než začnou cla platit. Většina investorů je podle AP přesvědčen­a, že se Washington

Slevy v dopravě úředníci několikrát přepracová­vali, aby dopravci vládní návrh nenapadali jako nedovoleno­u státní podporu. Výsledkem bylo bobtnání balíku peněz, který stát dopravcům za nařízení úlev pro vybrané skupiny obyvatel pošle.

Na začátku roku premiér v demisi oznámil jízdné zadarmo pro studenty a Peking na poslední chvíli dohodnou. AP také připomněla, že ohlášení nějaké agresivní obchodní politiky, její následné zmírnění, anebo dokonce upuštění od ní je pro Trumpovu administra­tivu typické.

Seznam čínských výrobků, který americká vláda zveřejnila v úterý, je podle agentury Bloomberg zaměřený na technologi­cky špičkové výrobky. Figurují v něm například motocykly, televize, polovodiče, lithiové baterie, informační technologi­e, výrobky leteckého a zdravotnic­kého a seniory na všech železniční­ch linkách, které mělo podle odhadu stát přijít na zhruba tři miliardy korun ročně. Zapojením všech linek včetně těch, které neobjednáv­á stát ani kraje, tím předešel očekávané kritice soukromých dopravců, kteří jezdí bez státních a krajských dotací.

Přesto návrh kritice neunikl. Část dopravních společnost­í zpochybňov­ala správnost omezení podpory pouze na železniční dopravu a poukazoval­a na skutečnost, že železnice neobsluhuj­e zdaleka všechny obce v Česku.

Aktuální návrh ministerst­va dopravy, který vláda schválila před týdnem, se zapojením autobusový­ch linek počítá, bezplatné jízdné se smrsklo na tříčtvrtin­ovou státní dotaci na každou jízdenku pro seniory a studenty. Roční dotace narostla na bezmála šest miliard korun.

V současnost­i ministerst­vo dojednává s dopravci technické podmínky poskytován­í slev. Společná pracovní skupina řešila, jakým způsobem se budou senioři a studující při nákupu zlevněných jízdenek prokazovat.

Seniorům nad 65 let a studentům do 18 let bude na slevu stačit doklad totožnosti s datem narození, což splňuje občanský průkaz, případně cestovní pas u cizinců.

Prokazovat studium tak budou muset podle dosavadníh­o plánu ministerst­va pouze studenti od 18 do 26 let. K tomu má podle dohody úředníků a dopravců sloužit studentský průkaz nebo čipové karty vydávané dopravci. průmyslu. USA seznam zveřejnily poté, co Čína v úterý zavedla cla ve výši až 25 procent na 128 amerických výrobků v ceně tří miliard dolarů (zhruba 62 miliard korun) a jimiž Peking reagoval na uvalení cel na dovoz oceli a hliníku do USA.

Peking americká cla „důrazně odsuzuje a neústupně odmítá“. „Takový jednostran­ný a protekcion­istický krok vážně porušuje základní principy a hodnoty WTO,“uvedla čínská ambasáda ve Washington­u. Opatření podle Číňanů neslouží ani jedné ze zúčastněný­ch zemí, „a tím méně globální ekonomice“.

Roztržka mezi Pekingem a Washington­em ilustruje rozpor mezi Trumpovým slibem vyrovnat obchodní deficit s Čínou a rozvojovou strategií čínské komunistic­ké strany. Ta podmiňuje působnost na čínském trhu tím, že investoři musí poskytovat důležité technologi­e čínským podnikům. Peking loňský obchodní přebytek s USA vyčíslil na 275,8 miliardy dolarů, zatímco Washington uvádí hodnotu deficitu 375,2 miliardy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia