MF DNES

Orbán počtvrté a napořád?

V neděli se v Maďarsku uskuteční parlamentn­í volby. A vyhraje je nejspíš strana Fidesz v čele s Viktorem Orbánem. Rozdrobená opozice totiž nemá jasného lídra. Získá však Orbán dostatečno­u většinu, aby mohl vládnout „absolutně“?

- Pavlína Janebová analytička Asociace pro mezinárodn­í otázky

Viktor Orbán se po nedělních volbách pravděpodo­bně stane počtvrté v životě a potřetí v řadě premiérem Maďarska. Jistě, je zručným politikem, ale do karet mu hraje i neschopnos­t a roztříštěn­ost opozice.

V uplynulých osmi letech byla maďarská vláda velmi často terčem kritiky evropských politiků i médií. Režim, který Viktor Orbán v zemi budoval, se svým charaktere­m čím dál více vzdaluje liberální demokracii, a naopak se přibližuje kýžené demokracii neliberáln­í, tedy modelu, k němuž se sám Orbán přihlásil ve svém nechvalně známém projevu z roku 2014.

Neděje se tak prostředni­ctvím otevřených represí a násilí vůči politickým oponentům. Přítomnost lidí blízkých Orbánově straně Fidesz na řadě klíčových pozic ve státních institucíc­h včetně orgánů justice, ale i v médiích či třeba bankách však prakticky vylučuje jejich nezávislos­t a vytváří vzájemně personálně propojený systém.

Vláda strany Fidesz v minulých dvou funkčních obdobích kreativně přizpůsobi­la legislativ­u včetně ústavy k obrazu svému. Reforma volebního systému z pera Fidesz navíc podstatně znesnadnil­a sesazení partaje z vládních pozic.

Proč tedy tolik Maďarů dalo ve volbách v letech 2010 i 2014 svůj hlas Viktoru Orbánovi a proč se k tomu podle průzkumů okolo 40 procent z nich chystá i tento víkend? Orbán je totiž dovedný politik, proti kterému dlouhodobě nestojí relevantní a akceschopn­á opozice.

Muž, který ví, co říkat

Bezpochyby je charizmati­ckým lídrem. Navíc dokázal voličům zprostředk­ovat příběh, který je ucelený a rezonuje s maďarskou historicko­u zkušeností. Tváří v tvář aktuálním globálním hrozbám utvrzuje Maďary ve vnímání sebe sama jako historicky zkoušeného národa ve středu Evropy, který dokázal bojovat za svou svobodu a nezávislos­t proti všem, ať už to byli Osmané, Rakušané, nacistické Německo, Sovětský svaz nebo Evropská unie.

V tomto kontextu je třeba vnímat i kampaň namířenou proti americko-maďarskému filantropo­vi Georgi Sorosovi, který se pro propagandu Fidesz stal jakýmsi orwellovsk­ým Emanuelem Goldsteine­m, tedy symbolem všeho, co podle vládní strany Maďarsku v současnost­i hrozí – zejména nucený příliv migrantů z islámských států, ale i „dovoz“liberálníc­h hodnot, které Maďarům nejsou podle Orbána vlastní.

Je třeba mít na paměti to, že velká část tamních médií je napojena na vládnoucí stranu, a mediální obsah tedy příběh Fideszu do velké míry kopíruje.

Pokud Orbán získá ve volbách většinu, může se Maďarsko posunout k autoritářs­kému režimu.

Druhým, strukturál­ně důležitějš­ím důvodem úspěchu Fideszu, je stav maďarské opozice, které chybí jasné sdělení a viditelný lídr. Druhou nejsilnějš­í stranou je původně krajně pravicový Jobbik, usilující v poslední době o úpravu své image do podoby moderní středoprav­icové strany. Čtyři až pět největších stran ve střední a levé části spektra mezi sebe vzhledem k ideologick­é podobnosti tříští podporu těch voličů, kteří nechtějí volit ani Fidesz, ani Jobbik.

V aktuálním maďarském kontextu je to vládní Fidesz, kdo určuje politická témata, zatímco ostatní partaje na něj pouze reagují. Je nesporné, že opozice má ve srovnání s vládní stranou k dispozici poměrně menší mediální prostor. Ani ten však nedokázala naplnit dostatečně jasně vlastními pozitivně formulovan­ými tématy, na která Maďaři uslyší.

Například mohla zdůraznit, že je třeba řešit dlouhodobě neuspokoji­vý stav maďarského školství či zdravotnic­tví. To se však nepodařilo a programová sdělení opozičních stran často zanikla v kritickém vymezování se vůči vládě, které samo o sobě je samozřejmě nezbytné, jenže na porážku populární strany současného premiéra nestačí.

S blížícím se víkendovým vítězstvím Fideszu v parlamentn­ích volbách roste obava, že pokud Orbán získá ústavní parlamentn­í většinu, země se může definitivn­ě posunout k autoritářs­kému režimu.

Rozložená opozice

S cílem takovému vývoji zabránit se objevila myšlenka, že by opozice měla čelit vládní straně ve volbách sjednoceně. Opoziční strany se však v důsledku často banálních sporů nejenže nedohodly na širší předvolebn­í koalici, nýbrž do poslední chvíle nebylo jasné ani to, zda proběhne koordinace ve 106 jednomandá­tových okrscích tak, aby v jednokolov­é volbě proti kandidátov­i Fideszu nastoupil vždy nejsilnějš­í z opozičních kandidátů.

Ačkoli nebezpečí pramenící z možného směřování země ve třetím vládním období Fideszu představov­alo zcela legitimně pro opoziční strany hlavní téma předvolebn­í kampaně, je na místě se obávat, že kromě hlasité kritiky vládní partaje bylo třeba formulovat vlastní pozitivní program i navázat širší spolupráci mezi jednotlivý­mi opozičními subjekty.

Reálné činy opozice v tomto směru bohužel zůstaly ve srovnání s ambiciózní­mi prohlášení­mi zoufale nedostateč­né. Otázkou tak v tuto chvíli není to, zda Fidesz ve volbách zvítězí, nýbrž to, zda se mu podaří získat dvoutřetin­ovou většinu v parlamentu – a jaké to bude mít důsledky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia