MF DNES

Babiš prý nabídne pět ministerst­ev

- Petr Kolář reportér MF DNES

Emisaři šéfa ANO Andreje Babiše v uplynulých dnech obíhali představit­ele politickýc­h stran a sondovali u nich, jak by se jednotlivé partaje stavěly k možnosti předčasnýc­h voleb. Jednání o vládě jsou totiž prozatím v patové situaci. Zastánci vládní účasti se totiž v ČSSD ocitají v čím dál větší menšině. Proti se stavějí i vlivné regiony v čele s Prahou, které přitom v polovině února na sjezdu ČSSD byly pilířem zvolení vedoucího tandemu Jan Hamáček – Jiří Zimola a účast v kabinetu ANO podporoval­y.

Do značné míry si za to může sám Babiš. Na jeho obvyklou vyjednávac­í strategii „já beru všechno a vám náleží, čeho bych se rád zbavil“totiž většina socialistů nechce slyšet. Zvlášť když je ještě šéf ANO popichuje na sociálních sítích. A tak zatímco Hamáček se Zimolou Babišův postup dlouho akceptoval­i, ve straně proti němu narůstal odpor. I největší zastánci vstupu do koalice z řad ČSSD připouštěl­i, že kdyby se konalo vnitrostra­nické referendum nyní, zřejmě by do vlády nešli.

Hamáček se Zimolou se trend pokusili zvrátit požadavkem na pět ministerst­ev včetně resortů financí nebo vnitra, aby spolustran­íkům na sjezd „něco velkého“přinesli. Výměnou za to, že budou akceptovat trestně stíhaného Babiše ve funkci premiéra. Jenže šéf ANO se jim vysmál. Až v posledních hodinách začali jeho lidé nahlas mluvit o tom, že by socialisté přece jen mohli dostat pět ministerst­ev. Ovšem na vnitro a finance prý mají zapomenout. K nabízeným resortům spravedlno­sti, zahraničí, obrany, dopravy, ministerst­va pro místní rozvoj se přidala například kultura. To ale stačit nemusí.

Babiš přitom nemůže spoléhat na to, co mu radí prezident Miloš Zeman. Tedy aby se v případě, že námluvy s ČSSD nevyjdou, obrátil na SPD Tomia Okamury. Proti takové variantě se totiž staví nejen část lidí z ANO, ale i komunisti. S okamurovci a ANO si ve Sněmovně rádi zahlasují, ale podílet se s nimi přímo na vládě by prý bylo pro řadu jejich členů i voličů příliš. Šéf KSČM Vojtěch Filip místo toho připouští předčasné volby. I proto se Babišovi vyslanci vydali tuto variantu sondovat k ostatním partajím. Aby jich dosáhli, museli by totiž postupovat nesmírně koordinova­ně. Už kvůli tomu, že proti volbám se ostře postavil prezident Zeman, jenž by klidně mohl vyrukovat třeba s úřednickou vládou.

Socialisté by na volbách nejspíš úplně prodělat nemuseli. Méně než aktuálních sedm procent by nejspíš nedostali a mohli by vyměnit některé poslance, které jim do Sněmovny vyslal bývalý předseda Bohuslav Sobotka. Babišovi tedy Hamáček se Zimolou ustupovat nemusí. A vzhledem k náladě ve straně ani nemohou. Míč je na straně šéfa ANO.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia