MF DNES

Slovíčkaře­ním zákon neokecáš (ani na Hradě)

Petra Suchomela, vedoucího reportérů MF DNES

-

Hele, Franto, ty mi ty peníze sice chceš darovat, ale musel bych to zdanit, tak to napíšeme jako půjčku. Budeš pro mě dělat, Pepo, na plnej, ale vyřiď si živnosťák, ať nemusím platit socko.

Nebo příklady z „vyšších pater“: chceme vyměnit vedení České televize, ale nejde to, tak se budeme tvářit, že televize špatně hospodaří, neschválím­e její ekonomicko­u zprávu a vyměníme radu. Chceme, aby po volbách do sněmu vládl náš favorit, tak mu jmenujeme vládu bez ohledu na to, jakou sílu ve sněmu mu volby přisoudily.

Frantovi ani Pepovi by slovíčkaře­ní nemělo projít, na podobné švindly jsou zákony připravené – jednání se vždycky posuzuje podle svého obsahu, ne podle toho, jak se tváří navenek. Je jedno, co se píše v hlavičce, důležité je, jaký cíl se sleduje.

Pokud mi Franta dává peníze s vědomím, že mu je nevrátím, je to zkrátka dar. Pracuje-li pro mě Pepa v roli, která přísluší zaměstnanc­ům, je to pracovní poměr. Lží se nikdy nevykecáte z cíle, který sledujete.

Proto lze napadnout platnost fingovanéh­o manželství, i když se dodrží všechny formální obřady. Proto se žalobcům nelíbí, oddělíte-li malou firmu od velké jen proto, abyste dostali dotaci pro trpaslíky. Proto se nesmí zakázka rozdělit na dvě menší, aby se nemusela vypisovat soutěž.

Kdo fixluje s formou, aby vzbudil zdání, že dělá něco jiného, než dělá, buď podvádí, nebo se mýlí. Když se na to přijde, ani v jednom případě mu to neprojde.

Problém je, zacházejí-li takto s pravidly jejich nejvyšší garanti, ústavní činitelé, a dokonce se za to ani nestydí.

Křiklavým příkladem je zmíněná prezidento­va pobídka, aby poslanci dvakrát neschválil­i zprávu o hospodařen­í České televize a otevřeli tak cestu k výměně rady i ředitele. Zákon je cíleně napsán tak, že je nemohou měnit, kdy chtějí. K výjimečným případům, kdy se rada rozpouští, patří její nečinnost či velmi špatné hospodařen­í televize bez šance na nápravu. Zákonodárc­i, kteří pravidla psali, tedy vyjádřili naprosto přesně formulovan­ou vůli: poslanci nesmějí do rady zasáhnout, pokud rada pracuje a televize se neřítí k bankrotu.

Hlava státu teď navrhuje vypůjčit si z tohoto pravidla formičku, oddělit ji od perníčku a zneužít ji k jinému cíli. A to dokonce k cíli přesně opačnému: výjimku z principu použít k prolomení principu. Fingovat reakci na špatné hospodařen­í a udělat skrze ni něco, co stejná norma zapovídá. Lhát, jako když Franta s Pepou lžou, že dar je půjčka, aby ho nemuseli danit.

Že hlava státu považuje fixlování s formou k popření obsahu za přijatelné, správné a přirozené, je patrné i z toho, s jakou samozřejmo­stí dává neomezený čas vládě spravující zemi bez důvěry. Pravidla pro ustavení vlády jsou opět „křišťálově čistá“: předchozí kabinet musel podat demisi v návaznosti na volby do Sněmovny. Právě změna složení sboru poslanců je tím důvodem, proč se vláda měnila. Je to proto, aby zemi spravovala vláda, jejíž složení bude odrážet vůli nové Sněmovny. A protože Sněmovna rozhoduje hlasováním většiny, právo vládnout má ten, kdo tuto většinu shromáždí. Kdo ve sboru, v němž rozhoduje většina, většinu poskládá.

Prezident opět odkrojil do normy její formu – pravidlo, že se po volbách mění vláda právě kvůli volbám – a použil ji k prosazení vlády dle svých představ, o které předem věděl, že povolební složení Sněmovny neodráží a ani se o to nesnaží. Oddělil formu a obrátil ji proti cíli, který norma sleduje.

Ano, prezident sleduje cíle politické, což je správné, ale zákon je krajní mezí, za kterou nesmí jít Pepa, Franta ani hlava státu. Fixlování se netoleruje v podhradí, snad se tento přístup jednou protlačí i na Hrad.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia