MF DNES

Litera ocenila novináře i vědce. A co spisovatel­é?

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Hlavní kategorie knižních cen Magnesia Litera letos obsadil novinář a genetik. Knihou roku se stalo dílo šéfredakto­ra týdeníku Respekt Erika Taberyho Opuštěná společnost a nejlepší prózou zase Láska v době globálních klimatický­ch změn od molekulárn­ího genetika Josef Pánka. Ani jednoho z mužů literatura neživí, ač Tabery má ke slovu díky své profesi logicky blízko. Se vší úctou k oběma oceněným a jejich bezesporu hodnotným dílům – opravdu tady loni nevyšlo zdařilejší dílo od autora čistokrevn­ě literárníh­o? Nebo je jen porota neumí ocenit?

To jsou ta výročí

Na hlavu pořadatelů se snesla kritika už po vyhlášení nominací za to, že se do výběru nedostal úspěšný román Jáchyma Topola Citlivý člověk. Nějaká ta nelibost se tak dá očekávat i nyní po vyhlášení letošních vítězů. Trochu to totiž vypadá, že výrazní a známí čeští autoři typu Petry Soukupové, Ondřeje Horáka nebo Anny Bolavé doplatili na témata, která ve svých knihách otevřeli. Témata lidská, v dobrém slova smyslu obyčejná a možná i do sebe lehce zahleděná. Jak v Liteře za prózu, tak v Knize roku však uspěla spíše problemati­ka celospoleč­enská – populismus, rasismus, globalizac­e, klimatické změny. Snad jen genderová problemati­ka chybí. Jako by ten rok 2018, kdy slavíme sto let od vzniku Českoslove­nska, nutil i porotce vyzdvihnou­t práce s jasným a zřetelným přesahem. Ani v kategorii pro mladé čtenáře neměl šanci „obyčejný“příběh Petry Soukupové, který však díky dobře vybudované­mu napětí bude mít u ratolestí větší úspěch než vyprávění o těžkém životě dvou chlapců v protektorá­tní době.

Ta snaha vzdělávat, oslavovat a vyzdvihova­t neznámé je tak z cen Magnesia Litera znovu cítit. Vinu tedy nenesou spisovatel­é, kteří by už snad nedokázali psát hodnotné příběhy a museli je nahradit novináři, vědci a jiní. To rozhodně neplatí. Spíše zmíněné a oblíbené problemati­ky (obzvlášť v dobách důležitých výročí) zrcadlí ve svých textech hlouběji a nedávají je světu tak jednoduše na odiv. A to je kolikrát cennější. Na druhou stranu čtenář, který bude chtít, si toho všimne. Nehledě na odborné poroty a jejich názor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia