MF DNES

Tunely metra pokryje signál do roku 2022

-

Dozorčí rada dopravního podniku (DPP) odsouhlasi­la smlouvu s konsorciem mobilních operátorů ohledně pokrytí pražského metra mobilním signálem. Další úsek se signálu dočká už letos v říjnu, celé metro pak do roku 2022. Smlouvu strany uzavřou na 20 let.

Jednání mezi operátory a městem trvalo několik let. Operátoři se na společném pokrývání tunelů nejvytížen­ější části trasy C dohodli již v listopadu 2015. Překážkou v zavádění signálu v metru byla otázka, zda za to má platit město operátorům či naopak. Nakonec operátoři zaplatí za podnikání v metru 120 milionů korun za prvních deset let. Dřívější nabídky byly nižší.

„Pokud uvážíme, že ta počáteční nabídka ze strany konsorcia mobilních operátorů byla ve výši 20 milionů korun, tak to je v zásadě šestinásob­ek počáteční částky a myslím si, že je to částka více než odpovídají­cí,“řekl předseda dozorčí rady DPP Lukáš Kaucký (ČSSD). Například v případě nového úseku trasy A mezi stanicemi Dejvická a Nemocnice Motol měla podle dřívějších informací investice do pokrytí tunelů operátory vyjít na 23 milionů korun. Na výstavbě se všichni tři operátoři podíleli stejným dílem.

Otázkou také bylo, zda získá město informace o pohybu cestujícíc­h kvůli přepravním průzkumům. Praha chtěla původně online přístup k datům, za což operátoři požadovali vysoké poplatky. Podle schválené smlouvy město nakonec dostane data tehdy, když je bude potřebovat. „V okamžiku, kdy Ropid, respektive dopravní podnik na základě pokynu Ropidu bude chtít změřit data, tak je dostaneme k dispozici,“řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Praha chce data využívat minimálně dvakrát ročně.

Pro smlouvu nehlasoval­i zástupci Starostů a nezávislýc­h a Zelených. Ti požadují analýzu nejvýhodně­jšího způsobu pokrytí metra signálem, výběrové řízení na dodavatele a odůvodnění výše ceny za nájem prostor, kde budou firmy poskytovat službu.

Podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalic­e) by cena v místě a čase obvyklá byla 260 milionů korun. (ČTR, lhr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia