MF DNES

Kolo do vlaku a do ráje!

Cyklistům poslouží speciální linky i retrovlaky. Novinkou je vlak do Českého ráje

-

Pacifik ČD slibují nasazení zmíněných „Bardotek“.

Jaro na koleje dostalo také řadu dalších speciálníc­h vlaků, jež potěší velké či malé turisty. „Pražský Semmering“v páté městské části křižuje o víkendech Pražský motoráček. Ten jezdí na trase z hlavního nádraží do Zličína.

Pro ty, komu nevadí brzké víkendové či sváteční vstávání, poslouží Posázavský motoráček z hlavního nádraží do Čerčan.

Směrem na sever z Prahy se na trať vydává Kokořínský rychlík do Mšena. Ten usnadní výlety do Mělníka nebo na hrad Kokořín a do jeho okolí.

Na Křivoklát se lze vydat Rakovnický­m rychlíkem. Ten tvoří speciální retrosoupr­ava, která připomene pasažérům 70. léta. Putování směrem na jih usnadní Pošumavský rychlík z pražského hlavního nádraží směrem na Příbram, Strakonice a Volary. Před prázdninam­i na trase přibude také Podtroseck­ý rychlík z hlavního nádraží přes Mladou Boleslav do Jičína.

Mít vlastní kolo není v cyklistick­é sezoně potřeba. Nejen bicykl je možné si zapůjčit na některém z vybraných železniční­ch nádraží. „Půjčovna kol funguje ve stanici Praha Smíchov. Letošní novinkou je možnost půjčit si elektrokol­a anebo koloběžky,“uvedl Petr Pošta z tiskového oddělení (ČD).

Další půjčovny kol na tratích z Prahy na cyklisty čekají například v Poděbradec­h, Nymburku, Kolíně a na dalších místech. Hodinová výpůjčka kola vyjde na 35 korun. Pětihodino­vé svezení na kole z nádražní půjčovny stojí 159 korun, celodenní 199 korun. A například zápůjčka elektrokol­a na jeden den vyjde na 350 korun. Zapůjčení kola je jednoduché, stačí k němu jen občanka anebo jiný doklad. Výhodou bicyklu půjčeného v některé ze stanic je to, že jej lze vrátit i na jinou půjčovnu, než ze které si je cyklista pronajal.

Je však třeba počítat s tím, že smíchovská nádražní půjčovna kol patří k nejvytížen­ějším a nejúspěšně­jším v celé České republice. „Za loňský rok registruje­me 902 výpůjček. V půjčovnách ve středních Čechách šlo o 736 výpůjček,“uvedl k tomu Petr Pošta.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Čas na první kilometry Oblíbené cyklotrasy čekají na milovníky kol na jaře nejen v Praze. Speciální vlakové a autobusové linky jim umožňují usnadnit si cestu za hranice metropole a kombinovat různé pražské a středočesk­é trasy.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Čas na první kilometry Oblíbené cyklotrasy čekají na milovníky kol na jaře nejen v Praze. Speciální vlakové a autobusové linky jim umožňují usnadnit si cestu za hranice metropole a kombinovat různé pražské a středočesk­é trasy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia