MF DNES

Fakta Turistické spoje na tratích

Jaro láká cyklisty do sedel. Po metropoli i za její hranice je s bicyklem svezou speciální vlaky a autobusy. Třeba až pod Trosky. Na nádražích čekají půjčovny kol.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

Atraktivní cyklistick­é terény v metropoli, Brdech, Polabí, okolo Sázavy, ale třeba též v Českém ráji zpřístupňu­jí nejen Pražanům speciální autobusy v síti pražské MHD nebo Českých drah (ČD).

V oblasti Prahy 6 vyrazil na trasu speciální cyklobus na lince 147. Ten je vybaven nosičem na šest jízdních kol na zadní části vozu „Cyklistům pomáhá překonat obtížné stoupání do Suchdola. Přeprava kol je zdarma,“popsal spoj Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky pro dopravu. Turisté mohou naložit svá kola na zmíněnou linku v zastávkách Dejvická a V Podbabě. Naopak vyložit je mohou v zastávkách Internacio­nální a Výhledy. V pracovních dnech budou jezdit cyklobusy na každém druhém spoji linky 147 přibližně do 23.30. O víkendech přepraví cyklobusy cestující zhruba do 20.30. Kolařům bude linka 147 podle předpoklad­ů sloužit až do října.

Vlaky a autobusy usnadní cyklistům a turistům z Prahy přístup například do atraktivní­ch terénů Brd. Desítky kol o víkendech a svátcích přepraví od jara do podzimu z pražského hlavního nádraží nový speciální cyklovlak Brdy. Ten Prahu spojuje s Příbramí a Březnicí. Tenhle spoj potěší navíc milovníky české železnice. ČD na ně budou nasazovat ikonické dieselové lokomotivy model 749 z 60. let ze strojíren ČKD, takzvané „Bardotky“nebo také „Zamračené“. V pravidelné­m provozu se tyto stroje s nepřeslech­nutelným duněním motoru objevují jen zřídka.

Milovníkům kol v Brdech v nadcházejí­cích měsících poslouží o víkendech a svátcích také tamní oblíbený a osvědčený cyklobus. Jezdí z parkoviště u nádraží v Dobřichovi­cích, kde přímo navazuje na vlakovou linku S7 směřující z pražského hlavního nádraží přes Černošice do Berouna.

Z Dobřichovi­c svezou cyklisty speciální autobusy přes Černolice, Řitku, Mníšek pod Brdy do Kytína a zpět. Spoje pojedou pětkrát v každém směru s dvouhodino­vým intervalem. Přeprava kola v nich vyjde na 16 korun.

Na kole do ráje

„Největší novinku pro letošní jaro představuj­e pravidelný víkendový rychlík z Prahy do Českého ráje a Prachovský­ch skal,“uvedl regionální obchodní ředitel ČD Jakub Goliáš. Výletní vlak „Český ráj“pojede také jednou denně o víkendech a svátcích z Prahy do Turnova přes Nymburk, Kopidlno a Jičín.

Okolí Sázavy patří k dalším oblíbeným terénům, kam vyrážejí cyklisté z Prahy. ČD proto na trati, kde se vlakům přezdívá Posázavský Pacifik, nasazuje spoje se speciálním­i cyklovozy. Ty se dvakrát denně objeví o víkendech a svátcích na lince z Prahy do Dobříše.

Další speciální vozy pro dopravu bicyklů budou do podzimu fungovat i na další posázavské železniční větvi, a to mezi metropolí a Čerčany přes Týnec nad Sázavou. I na Posázavský

bude o víkendech a svátcích jezdit cyklobus z do a zpět. Z Dobříše vyjíždí v 8.45, 10.45, 12.45, 14.45 a 16.45. V opačném směru jezdí v 9.40, 11.40, 13.40 a 15.40. Cyklobus bude v provozu do 7. října. 24. března začal provoz

Jezdí ve dnech volna ve

směru Odjezd je v 8.46 z Prahy hl. n. a v 17.23 z Březnice. startuje České dráhy nasadí soupravu ze 60. let. vozí cestující v trase Praha–Nymburk–Jičín–Turnov. V sobotu, neděli a o svátcích vyjíždí v z Prahy hl. n. V opačném směru z Turnova pojede v vyjíždí v 8.34 z hlavního

nádraží

kam dorazí v 10.31. Zpět se vlak vydává v 17.00.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia