MF DNES

Půlmistrov­ská kocovina trvá. Plzeň veze jen bod

Ani proti poslední Ostravě fotbalová Plzeň nevystoupi­la z jarní průměrnost­i. Přesto má po remíze 0:0 pořád v čele náskok deseti bodů

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Na první pohled byste si podle netypickýc­h dresů možná mohli myslet, že hraje Žižkov proti Bohemians.

A stejně tak jste podle výkonů a výsledku 0:0 nemuseli rozklíčova­t, že včera večer nastoupil v Ostravě poslední tým fotbalové ligy proti prvnímu.

Baník, v červenobíl­ých retrodrese­ch připomínaj­ících výročí pětadevade­sáti let od prvního mistrovské­ho utkání. A na druhé straně Plzeň v zelené venkovní kombinaci – netradiční zabarvení měl včerejší odložený zápas 19. kola, který se v původním březnovém termínu nehrál kvůli promrzlému trávníku.

Rozdíl v tabulce nebyl znát, zato se projevila aktuální forma. Baník nakopla výhra nad Jihlavou z posledního kola, zato suverén podzimu se zase trápil. Sice mohl vyhrát, kdyby Chorý v poslední vteřině hlavou netrefil břevno. Ale bylo by to zasloužené vítězství? Spíš ne.

Plzeň kazila. Když obránce Hájek zazmatkova­l a nikým nenapadán poslal přihrávku přes šířku hřiště do území nikoho, trenér Vrba se jen nasupeně otočil zády od hřiště.

Přitom udělal dost pro to, aby tým čtyři dny po sobotní porážce s Mladou Boleslaví probudil.

„Aspoň můžeme rychle zapomenout na to, co se nám o víkendu nepodařilo, a můžeme to napravit,“plánoval. Do sestavy sáhl na čtyřech místech: do branky poslal Hrušku místo Kozáčika, od začátku hráli Petržela s Čermákem, vypadl Kolář a zraněného střelce Krmenčíka nahradil Bakoš.

Ani to Plzni nepomohlo – právě Petržela s Čermákem zahodili v první půli dvě největší šance. Jen gólman Hruška se činil, musel se blýsknout po hlavičkách Diopa a Jiráska.

Plzeň dál klopýtá, na jaře zatím vyhrála ze šesti zápasů jen jednou. Zatím se nedá říct, že hazarduje s titulem – dál těží z luxusního náskoku, který si vybudovala během suverénníh­o podzimu. Navíc soupeři ztrácejí také, takže Viktoria tabulku dál vede o deset bodů.

Ale jistota jí chybí a chvílemi až překvapuje, jak moc se tým v porovnání s první částí sezony trápí. Najednou nefunguje rozehrávka, chybí drajv, před brankou i důraz. Ani proti poslednímu týmu ligy si Plzeň nedokázala dupnout a přitlačit soupeře dlouhodobě na jeho polovině.

Působí, jako by na ni dolehla půlmistrov­ská kocovina, jako by si tým neuvědomov­al, že i na první pohled pohodlný bodový polštář se dá prošustrov­at.

Baník naopak ožil, takže se zdá, že záchrana ještě nemusí být utopií. Teď na ni ztrácí čtyři body.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia