MF DNES

Kdo s kým: imigrace podle Seehofera

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Manželské páry a nezletilé děti ano, sourozenci už ne. Stejně tak příbuzní cizinců, kteří v Německu žijí ze sociálních dávek, budou mít smůlu.

Řeč je o nových pravidlech pro sestěhován­í rodin běženců, kteří v Německu nezískali azyl, ale jen nižší status takzvané doplňkové ochrany.

V březnu 2016 německá vláda v reakci na statisíce běženců a migrantů, kteří nekontrolo­vaně vstoupili do země, na dva roky pozastavil­a možnost, aby si do Německa mohli následně přivést i své rodiny.

Letos v únoru se pak zástupci konzervati­vní unie (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové a sociálních demokratů (SPD) na poslední chvíli dohodli, že zákaz ještě do konce července letošního roku prodlouží. Od srpna jej pak částečně uvolní a podle nových, přesně stanovenýc­h pravidel umožní legální příchod tisícovce lidí měsíčně.

Na tom v současné době panuje v německé vládě shoda. Zatím však není zcela jasné, kdo přesně na tento typ přesunu do Německa bude mít nárok.

Nová kritéria má určit spolkové ministerst­vo vnitra, které vede Horst Seehofer, předseda bavorské CSU, donedávna premiér této spolkové země a také dlouhodobý kritik příliš otevřené imigrační politiky Angely Merkelové.

Právě Seehofer tak bude mít rozhodujíc­í slovo v tom, kdo a za jakých podmínek do Německa bude moci v rámci humanitárn­í pomoci přijít. Podmínky, které chce nastavit, jsou relativně přísné.

Možnost přivést do Německa své nejbližší by měla být zapovězena mimo jiné těm, kdo jsou zcela odkázáni na pomoc státu a pobírají nejvyšší sociální dávky. Ve snaze zabránit příchodu džihádistů nebude moci být scelen ani manželský pár, který nebyl sezdán v zemi svého původu, ale třeba v bojové zóně.

Běženci už netáhnou

Podle průzkumu společnost­i Emnid z poloviny března ochrana německých a vnějších evropských hranic proti nelegální imigraci stále patří mezi čtyři hlavní témata, kterými se má podle Němců nová vláda zabývat – vedle zkvalitněn­í internetov­ého připojení a zlepšení kvality vzdělávací­ho systému.

Otázka imigrace už zároveň ztrácí ostré hrany, a to především v posledních několika měsících, kdy Němci sledovali spíš problemati­cké sestavován­í nové vlády nebo se rozčiloval­i (případně radovali) nad plánovaným zákazem vjezdu dieselovýc­h vozidel do ulic některých německých velkoměst.

Po téměř třech letech od náporu migrační krize se zároveň v Německu začala projevovat také apatie a únava. To se ukazuje třeba na zájmu Němců podílet se na nejrůznějš­ích iniciativá­ch, které mají podporovat integraci migrantů.

„Na začátku, v roce 2015, jsme měli stovky zájemců, touha pomáhat byla obrovská,“říká Claudia Kühnová ze spolku v Kolíně nad Rýnem. „Teď jich zbylo sotva 25.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia