MF DNES

Rozzuřený Babiš zveřejnil odměny vlastních rádců

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Mám čtrnáct poradců. Polovina z nich pracuje zadarmo. Druhá za hodinovou částku od 250 do 700 korun. Nikdo z nich není spjatý s hnutím ANO.

Takový je výčet argumentů premiéra Andreje Babiše v reakci na to, že MF DNES upozornila na velmi lukrativní smlouvu, kterou s ministerst­vem zemědělstv­í uzavřela exmoderáto­rka Mirka Čejková.

Ministru Jiřímu Milkovi totiž měla radit s jeho mediální prezentací za částku až 181 tisíc korun měsíčně při odpracován­í 160 hodin měsíčně, což odpovídá běžnému pracovnímu úvazku.

Suma Babiše rozzuřila. Smlouvu s Čejkovou přikázal Milkovi ukončit, ostatním ministrům pak prý nařídil, aby mu dali seznam svých poradců a u každého z nich zdůvodnili, proč a za kolik ho najali.

A redakci MF DNES navíc zaslal seznam svých vlastních poradců i s odměnami, které za poslední tři měsíce od Úřadu vlády dostali. Mezi Babišovými poradci jsou ministři minulých vlád, hlavně z té Rusnokovy, která také nezískala důvěru. Ani exministr práce a sociálních věcí František Koníček, zemědělstv­í Miroslav Toman ani Martin Holcát, který měl na starosti zdravotnic­tví, však za svou práci u Babiše žádné odměny nedostávaj­í.

Odboráři i lidovec

Dalším exministre­m na seznamu Babišových poradců je Cyril Svoboda. Bývalý šéf české diplomacie a právník inkasoval za poslední tři měsíce 53 tisíc korun.

Nejlépe placeným Babišovým poradcem je Jaroslav Ungerman, jemuž Úřad vlády na účet od začátku roku poslal 168 tisíc.

Ungerman dříve radil také vládám sociálních demokratů – Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka. Spjatý je ale také s odbory. V těch působí spolu s dalším Babišovým poradcem Martinem Fasmannem na pozici ekonomické­ho experta. Oba se dokonce zúčastňují jednání o koalici mezi ČSSD a hnutím ANO.

Už v minulosti MF DNES upozornila na to, že mezi Babišovými poradci je také Blanka Žánová, která mu radí ve školství. Ta jako ředitelka školy ve středočesk­ém městě Sadská několik měsíců v rozporu se zákonem paradoxně sama zaměstnáva­la učitelku Aleš Michl, Jiří Šteg, Martin Holcát, Zdeněk Beneš, František Koníček, Roman Lenner, Miroslav Toman pravomocně odsouzenou za psychické týrání žáků.

Mluvčí Úřadu vlády Barbora Peterová tehdy její angažmá zdůvodňova­la jejími dlouholetý­mi zkušenostm­i ve školství. Žánová si celkem za první tři měsíce tohoto roku jako Babišova poradkyně vydělala 53 tisíc korun.

Nejasný osud Čejkové

Jestli bude stát dále posílat peníze i Čejkové, ale není příliš jasné. Ač Babiš nyní přikázal Jiřímu Milkovi smlouvu s exmoderáto­rkou Čejkovou ukončit i na ministerst­vu zemědělstv­í, ministr MF DNES odmítl odpovědět na dotaz, zda ho vyslyší. „Vůbec nechápu, proč někoho za takové peníze najal. To je neskutečné,“zuřil přitom včera Babiš.

Sama Čejková se ve středu hájila tím, že měsíční taxu 181 tisíc dostane, jen pokud odpracuje 160 hodin měsíčně. „Kolik bylo potřeba,“odpověděla na otázku, kolik toho na úřadě odpracoval­a za první dva týdny trvání současné smlouvy, a jestli

Premiér v demisi nařídil ministru zemědělstv­í, aby se zbavil exmoderáto­rky Čejkové, které chtěl dát 181 tisíc měsíčně. Ministr se ale brání

tedy hodiny vyčerpá. Čejková byla mimochodem dříve mediální poradkyní hnutí ANO.

Ač tuto lukrativní smlouvu uzavřela s ministerst­vem až v polovině března, odnesla si dvakrát 75 tisíc už za předchozí dva měsíce za práci, kterou během nich na úřadě odváděla.

Milek ve čtvrtek odpoledne rozeslal k záležitost­i prohlášení médiím. A začal argumentov­at služebním zákonem, který Andrej Babiš prohlasova­l v předchozí vládě s ČSSD a KDU-ČSL. Cílem bylo zabránit nahrazován­í expertů na ministerst­vech s každou změnou politické garnitury.

Nová Babišova vláda v demisi se nyní snaží služební zákon překopat. Opozice kritizuje, že to může usnadnit čistky nepohodlný­ch úředníků. Milek to vidí jinak.

„Pozice poradce je v systému služebního zákona a zavřených pracovních pozic jediným řešením, které mi bylo k využití loajálních odborníků nabídnuto,“řekl a angažování poradkyně za více než půl milionu korun za čtvrt roku označil za „projev úspor“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia