MF DNES

Zemřel, jako by nic

Mezi oběťmi exploze v Kralupech byl i šestadvace­tiletý Čech Ondřej M. Spolu s ním v chemičce zahynulo pět Rumunů.

-

Artur Janoušek reportér MF DNES

ylo mu pouhých 26 let. Celý život prožil v Litvínově, kde jeho rodiče pracují v rafinérské firmě Unipetrol. A tak bylo přirozené, že i on pracoval v areálu Unipetrolu, i když zprostředk­ovaně přes firmu, která poskytuje údržbu a montáže. Dělal v ní asi tři roky. Až do letošního 22. března.

Ondřej M. byl právě na poklopu prázdné obří nádrže na benzin, když došlo k výbuchu. Ondřej M. je jednou z šesti obětí.

„Šli tam na demontáž pojistných ventilů,“říká jeho otec Petr. Stojí ve dveřích svého bytu v pátém patře panelového domu na okraji Litvínova a hlas se mu chvěje. Každá připomínka tragédie je pro něj nesmírně bolestivá.

„Syn měl všechny potřebné certifikát­y na nejrůznějš­í práce, jsem přesvědčen­ý, že udělal všechno správně. Neporušil žádné bezpečnost­ní nařízení, měl samozřejmě i pípák, bez toho by to nešlo,“zmiňuje zařízení, které signalizuj­e zvýšené koncentrac­e nebezpečný­ch plynů. Jeden ze svědků den po výbuchu televizi Prima řekl, že zařízení signalizov­alo nebezpečí i v osudný den. Prý na to dokonce několikrát upozornil odpovědnéh­o člověka, ale ten údajně jen odvětil, že je to v pořádku.

„To jsou v tuto chvíli spekulace, které nemůžu komentovat,“reagoval mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. „Mimořádnou událost interně šetří náš tým i policie,“dodal.

„Veškeré okolnosti se teprve zjišťují,“reagoval mluvčí středočesk­é policie Pavel Truxa. „Mohu ale sdělit, že případ vyšetřujem­e jako obecné ohrožení z nedbalosti,“doplnil.

Ondřejovi rodiče jsou rozvedeni a každý už žije s novým partnerem. Ondřej M. v poslední době žil s přítelkyní Zuzanou. „Nezlobte, ale pro mě je to obrovská rána a nechci se o tom bavit,“uvedla. „Vím jen to, že nikdo z jeho firmy za to odpovědný nebyl. To je hlavní,“dodala.

Na schodišti firmy, pro kterou Ondřej M. pracoval, od 22. března plápolá svíce, vedle leží růže a parte, kolem se vine černá stuha. Šestadvace­tiletý mladík bude mít pohřeb dnes.

Nádrž byla roky prázdná

K neštěstí došlo v areálu Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou v distribučn­í části, odkud se paliva ze skladovací­ch nádrží rozvážejí v cisternách na benzinky. Nádrž, na níž 22. března pracoval Ondřej M. s dalšími dělníky, chtěl Unipetrol opravit a po několika letech opět začít využívat. Dříve se v ní skladoval benzin Super, který se dnes už nepoužívá. Poslední roky proto byla nádrž prázdná.

Podle informací MF DNES na zakázce pracovalo dvanáct dělníků ze tří firem. Za externí firmu, kterou si najal Unipetrol, byl na místě právě Ondřej M., jenž práce řídil. Jeho firma si dále najala subdodavat­ele, který poskytl deset lidí na mechanické práce. A další specializo­vaná místní firma dodala jeřáb s jeřábníkem.

Ředitel Výzkumného ústavu bezpečnost­i práce Stanislav Malý, jenž měl v Kralupech svoje lidi, tvrdí, že se na místě našel autogen a bruska. Podle firemních informací však dělníci měli mít s sebou jen ruční nářadí a provádět pouze mechanické práce.

Proč došlo k výbuchu, stále není jasné. S největší pravděpodo­bností se vznítily nahromaděn­é benzinové výpary. Exploze byla tak silná, že poklop rozpárala a dva dělníky odmrštila na ocelovou konstrukci vedlejšího zásobníku.

Kromě Ondřeje M. zemřelo pět Rumunů. Někteří v Česku trvale žili. Jeden z nich pracoval na montážích asi 12 let, dělal údržbu v Unipetrolu, ale i v dalších firmách a elektrárná­ch. V Litvínově byly v minulých dnech jejich rodiny. Specializo­vaná pohřební firma předevčíre­m převezla rakve s ostatky dvou Rumunů, další dvě rakve odveze v pondělí, tělo posledního je pořád

 ??  ?? Exploze byla tak silná, že poklop cisterny rozpárala a dva dělníky odmrštila na ocelovou konstrukci vedlejšího zásobníku. Foto: 2x MAFRA, 1x ČTK
Exploze byla tak silná, že poklop cisterny rozpárala a dva dělníky odmrštila na ocelovou konstrukci vedlejšího zásobníku. Foto: 2x MAFRA, 1x ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia