MF DNES

Šéf Facebooku připustil chyby, skončit nehodlá

-

Byla to nepříjemná zjištění. Identita a další osobní údaje většiny z více než dvou miliard uživatelů sítě Facebook se mohly dostat do nepovolaný­ch rukou.

Šéf společnost­i, 33letý Mark Zuckerberg (na snímku), přesto oznámil, že odchod z čela firmy neplánuje. Za své chyby se již dříve omluvil.

Zároveň slíbil zdokonalit pravidla a zlepšit kontrolu přístupu internetov­ých firem k uživatelsk­ým datům.

Na dotaz, zda je stále tím správným šéfem společnost­i, odpověděl jednoznačn­ě. „Ano, myslím, že život je o tom, že se poučíte ze svých chyb a přijdete na to, co je třeba k dalšímu postupu vpřed,“uvedl.

Dodal, že jinak přijímá plnou zodpovědno­st a nehodlá házet vinu na nikoho dalšího.

Co bude následovat? Marka Zuckerberg­a čekají příští týden hned dvě slyšení v americkém Kongresu. V jednotlivý­ch výborech by měl vypovídat o okolnostec­h, za jakých se odehrálo zneužívání osobních údajů firmou Cambridge Analytica.

Nejprve byl pozván na úterní společnou schůzi právního a obchodního výboru Senátu. Ve středu následuje energetick­ý a obchodní výbor Sněmovny reprezenta­ntů.

„Slyšení bude důležitou příležitos­tí, jak osvětlit problémy s ochranou kritických spotřebite­lských dat, a současně také možností pomoci Američanům, aby pochopili, co se děje s jejich osobními informacem­i na webu,“komentoval pozvání Zuckerberg­a šéf sněmovního výboru pro energetiku a obchod Greg Walden.

Šéf Facebooku přislíbil, že se slyšení v Kongresu zúčastní. Obdobnou žádost britských zákonodárc­ů, kteří jej rovněž chtěli vyslechnou­t, ale odmítl.

Zuckerberg­ova firma byla pod palbou tvrdé kritiky, když neochránil­a přístup k datům 87 milionů facebookov­ých uživatelů. (sla)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia