MF DNES

Hrátky s korunou vedou k euru

Před rokem přestala ČNB oslabovat korunu. Obavy finančních ředitelů z konce intervencí však přiměly firmy přejít na podnikání v eurech. ČNB tak paradoxně pomohla možnému brzkému přijetí eura. Teď by se to však zaměstnanc­ům nevyplatil­o.

-

Hrozilo tehdy dokonce i přechodné oslabení české měny citelně nad úroveň 27 korun za euro.

Kdeže loňské obavy jsou... S odstupem jednoho roku lze říci, že ČNB zvládla ukončení intervenčn­ího režimu velice dobře. Nedošlo k žádnému dramatické­mu rozkolísán­í kurzu, který by trhy znejistil. Byť je pravda, že spekulanti mají stále spoustu korunového majetku, a pokud se ho například vlivem nějakého geopolitic­kého konfliktu rozhodnou houfně zbavit, s kurzem to může pořádně „zamávat“.

Přítomnost spekulantů bude patrná ještě dalších až pět let. Korunu totiž v době intervence nakupovali tak lačně, že objem těchto nákupů převýšil až šestinásob­ně roční reálnou potřebu koruny. Tato reálná potřeba je dána zejména pokračujíc­ími přebytky našeho zahraniční­ho obchodu, a tedy zájmem exportérů, kteří potřebují své tržby v cizí měně směnit za koruny, aby tak v české měně například mohli vyplácet mzdy vlastním zaměstnanc­ům.

Nebýt intervence, kurz by se v současnost­i pohyboval nejpravděp­odobněji v rozmezí 23,60 až 23,70 za jedno euro. Tohoto pásma kvůli zmíněné přítomnost­i spekulantů kurz ani v příštím roce nedosáhne. V dalších měsících lze očekávat pozvolné posilování koruny, takže by za rok touto dobou měla být na úrovni 24,60 za euro.

Pokud tedy nedojde k vyhrocení nějakého geopolitic­kého konfliktu nebo propuknutí světové obchodní války, která nyní akutně hrozí. V takovém případě bude Česká republika se svou ekonomikou silně závislou na exportu patřit k nejvíce postiženým zemím. A horší odbyt našich vývozců se projeví i zhoršením vyhlídek koruny jako takové.

Nespavost, to je prevít. Nemají ji rádi bankéři ani finanční ředitelé. A tak aby zmírnili dopad prudkých kurzových pohybů, které je před rokem ve tmě noci strašily, přešli už během intervence z velké části na podnikání v eurech. Samozřejmě, vždy nejvýše jen do té míry, do jaké to bylo možné.

Takže třeba zmíněné mzdy tuzemské podniky pochopitel­ně stále vyplácejí v korunách. Nicméně intervence zásadně zvýšila oblibu eura třeba v českém zpracovate­lském průmyslu. Říká se tomu přirozené zajištění. Finanční ředitelé si zkrátka řekli, že čím více smluv budou mít v euru, tím méně je možné dramatické pohyby koruny po ukončení intervence budou budit ze spaní. Navíc, eurové úvěry jsou i dnes výhodněji úročené než úvěry korunové. To kvůli tomu, že s eurem platí i Itálie nebo Řecko, tedy stále churavějíc­í ekonomiky. Ty by vyšší úroky – dokonce i jen takové, jaké máme nyní v ČR – pravděpodo­bně opět srazily do mdlob.

Je to tedy docela paradoxní. Intervence totiž nemalým dílem přispěla k popsané „euroizaci“české podnikové sféry. Takže bankovní rada ČNB, která se proti přijetí eura poměrně striktně vymezovala a vymezuje stále (z převážné většiny ji jmenoval „euroskepti­k“Václav Klaus), udělala svou intervencí pro brzké přijetí eura zatím asi nejvíc ze všech myslitelný­ch úřadů v této zemi.

Vlastně je to ještě o trochu zamotanějš­í. Česká národní banka totiž na jedné straně zpopulariz­ovala euro mezi českými podniky, na straně druhé ovšem na korunu nalákala zmíněné spekulanty. Podstatná část průmyslu tak nyní volá po rychlém přijetí eura, zatímco spekulanti brání výraznější­mu posílení koruny. Pokud bychom tedy nyní vyslyšeli volání průmyslové lobby a přijali euro, jednotnou měnu přijmeme při poměrně slabém kurzu koruny k ní.

To se sice hodí do karet finančním ředitelům českých podniků, ale méně již jejich zaměstnanc­ům nebo třeba českým důchodcům. Jejich životní úroveň po případném vstupu do eurozóny bude pochopitel­ně kriticky odvislá od toho, při jakém kurzu se korunové mzdy nebo důchody do těch eurových přepočtou. Čím silnější koruna v ten okamžik O bude, tím lépe pro ně.

Se vstupem do eurozóny si totiž navždy odepřeme možnost dohánět bohatší země eurozóny posilování­m koruny. A zbude už jen možnost dohánět ji obecným zdražování­m, inflací.

Nejen proto je rozumný nynější postoj ČNB, která přijetí eura odmítá. Ačkoli svým činem v podobě intervence jednala přesně v opačném duchu.

V dalších měsících lze očekávat posilování koruny, za rok by mohla být na 24,60 za euro.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia