MF DNES

Metropole vyhlásila válku potkanům

-

V Praze tento týden začala každoroční deratizace, která potrvá do konce října. Opatření, při kterém budou rozmístěny tisíce kilogramů nástrah, se týká ploch pod magistrálo­u, parků, okolí stanic metra i kanalizačn­ích sítí. Na povrchu deratizaci provádějí městem a městskými částmi vybrané firmy, v kanalizaci Pražské vodovody a kanalizace. Místa, kde je nutné opatření provést, vytipovala pražská hygienická stanice.

Podpovrcho­vá deratizace začala včera v Praze 1, nejprve na Václavském náměstí a ve Vrchlickéh­o sadech. „Říjen je pak věnován kontrolám lokalit se zvýšeným výskytem potkanů a ošetření míst podle dodatečnýc­h požadavků hygienické stanice a odborů životního prostředí,“ uvedl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Hy- gienici hodnotí situaci v hlavním městě ohledně výskytu hlodavců jako velmi dobrou, a to díky kombinaci povrchové a podpovrcho­vé deratizace.

Praha za povrchovou deratizaci loni zaplatila tři miliony korun, PVK za deratizaci stokové sítě pět milionů. Deratizaci musí provádět i soukromé firmy. Hygienicko­u stanici informoval­o 155 podniků, ačkoli to nepatří mezi jejich povinnosti, o provedenýc­h opatřeních, za která zaplatily dohromady pět milionů korun.

„Místa výskytu se často mění, protože potkani neustále migrují. Právě kvůli migraci se v rámci deratizace ošetřují vždy větší plochy, čímž

Napsal jsem otevřený dopis primátorce a radním a čekám, co mi na to odpoví. Rádi bychom přispěli k tomu, aby město lépe komunikova­lo s lidmi, kteří se považují za partnery města nebo kteří ten veřejný prostor nějakým způsobem mění. (nuc)

je možné zamezit dalšímu šíření potkanů,“upřesnil šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Potkani se vyskytují na zanedbanýc­h místech. „Pro snižování počtu hlodavců musíme pravidelně a ve zvýšené míře například uklízet

Bajkazyl měl údajně přislíbeno, že se práce stihnou mimo sezonu, pak ale z magistrátu přišel dopis o tom, že se musejí vystěhovat. „Kvůli různým stížnostem se to zdrželo a my jsme se to dozvěděli až toto úterý,“říká jeden z provozovat­elů občerstven­í a opravny kol Martin Kontra, který má výhrady i k rekonstruk­ci samotné. lokality, kde se dlouhodobě vyskytují osoby bez přístřeší. Přemnožení podporuje nepořádek nebo nedostateč­ně udržované parcely, dobré podmínky poskytují i pozemky, na kterých se staví,“řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

PVK loni rozmístily 13,5 tuny nástrah, se stejným množství počítají i letos. Do každého kanalizačn­ího vstupu dávají deratizáto­ři jeden kilogram přípravku Hubex, který obsahuje například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a antikoagul­ant, který ředí krev. Potkani nedokážou kvůli anatomii dostat jed z těla zvracením, proto po pozření nástrahy uhynou. Na volném prostranst­ví a v domech jsou nástrahy v ochranném obalu a místo je označeno varováním. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia