MF DNES

Do cyklodopra­vy město dá 100 milionů korun

-

Práce měly původně začít už loni na podzim, ale zdržely je prý připomínky a lhůty potřebné pro vyřízení projektové dokumentac­e nebo stavebního povolení.

„Pevně věřím, že proběhnou do konce září, další průtahy by už nastat

Pražský magistrát letos plánuje vložit do rozvoje cyklodopra­vy až 100 milionů korun. Nejvyšší částka půjde na budování cyklosteze­k. 24,8 milionu korun chce město vložit do trasy mezi Běchovicem­i a Horními Počernicem­i. Stavba by letos měla být dokončena.

Rozšířena bude za 17 milionů vytížená stezka A2 mezi Modřany a Zbraslaví, která je nyní příliš úzká. V létě tudy denně projede na tři tisícovky cyklistů. Stezka podél Košíkovské­ho potoka vyjde na 14,7 milionu a dokončena by měla být v polovině letošního roku.

Peníze půjdou také na stavbu mezi Klánovicem­i a Kolodějemi, Cholupicem­i a Dolními Břežany a rozšířena bude cyklostezk­a A1 v Radotíně, kde bude od sebe oddělen prostor pro cyklisty a chodce.

Rozvíjet se bude také sdílení kol. V Praze nyní funguje například systém Rekola s růžovými bicykly. Letos by měly přibýt podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) další tři až čtyři společnost­i. „Povinností bude, aby byla kola označena nebo fungoval 24 hodin dispečink v češtině i angličtině,“uvedl Dolínek.

Instalován­y budou nové cyklostoja­ny a v Podolí se objeví nový sčítač v podobě malého totemu. Ten bude počítat cyklisty, město následně data využije v dalším rozvoji cyklodopra­vy. Upraveno bude také dopravní značení pro cyklisty. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia