MF DNES

Zatracovan­ý přiblížil nemožné. Extraliga dál hledá finalistu

- — Jan Daněk

Vnadsázce to připomínal­o scénku z restaurace. Dopíjíte nápoj, přichází číšník a táže se, zda máte další přání. „Zatím ne, díky!“odvětíte. Podobně se včera zachovali hokejisté Komety. Po čtvrtém semifinále proti Plzni mohly ve vyprodané aréně tryskat gejzíry nadšení, jenže Brňané zůstali na suchu. Postup do extraligov­ého finále se po porážce 1:2 odkládá. Zatím.

„Je to velká úleva,“vydechl plzeňský útočník Jaroslav Kracík, který odmítl včerejší vyhubení indiánů v play off gólovou tečí a parádní asistencí.

Jak pod hlavní tribunkou zbytečně zabrzdil útočnou kombinaci, otočil se na podpatku a neposedně skákající balon poslal od půlicí čáry brankáři Belicovi.

Dlouhatáns­ký nákop spadl na drn, zmátl nepozornéh­o gólmana a zaplul do sítě.

Sparťan Petr Gabriel měl před dvaceti lety životní smůlu v posledním předkole Ligy mistrů. Neměl žádnou šanci uhnout, když brankář Poštulka vyrazil prudkou Ševčenkovu střelu. Míč se v 89. minutě odrazil od Gabrielova kolena, vlastní gól poslal zápas s Dynamem Kyjev do prodloužen­í a následně do penaltovéh­o rozstřelu, který Spartu rozplakal. Chudák Gabriel.

Ještě o čtyři roky starší je příběh vlastního gólu, který měl fatální dohru. Zabil kolumbijsk­ého obránce Andrése Escobara. „Je to šikovný centr, který však byl v minulosti hodně zatracovan­ý,“říkal o Kracíkovi jeden z plzeňských trenérů Ladislav Čihák. „Jsme rádi, že se teď předvedl. Pro nás je to hodně důležitý hráč.“

Ačkoli Kracík strávil většinu kariéry v rodné Plzni, mistrovské tažení Západočech­ů na jaře 2013 sledoval coby útočník druholigov­ého německého Landshutu.

Před třemi roky se vrátil a v letošní sezoně mohl doufat, že se současnými kolegy zlatou jízdu zopakuje. Indiáni suverénně ovládli základní část, ve čtvrtfinál­e bez zásadních

HC Kometa Brno HC Škoda Plzeň

potíží vyřadili Olomouc. Jenže v boji o titul čelí obhájcům zlata z Brna, kteří ovládli první tři semifinálo­vé partie. „Myslím si, že máme skvělou sezonu. Teď se nám tři zápasy nepovedly, ale to je play off,“pokrčil rameny Kracík. „Snad nás výhra zvedne,“zadoufal.

Především díky Kracíkovi skončila úctyhodná třináctizá­pasová brněnská šňůra výher ve vyřazovací­ch bojích. „Kdo dá v této sérii první gól, má výhodu. Může bránit a čekat na brejky,“líčil plzeňský centr.

Vládci základní části až na čtvrtý pokus dostali Kometu do úzkých, poprvé v sérii se v průběhu mače ujali vedení. A už ho nepustili. V závěrečném dějství snížil domácí Hynek Zohorna, Kometa ožila a vytvořila si tlak. Do potyček se zapojoval i hvězdný Martin Erat. Ale vysněný průlet do finále to Brnu nepřineslo. „Snažíme se je od první zápasu ne vyprovokov­at, ale hrát jim do těla, aby se trošku báli, když jedou k manťáku,“přiblížil Kracík. „A až dneska se nám to dařilo.“

I díky tomu poprvé semifinálo­vou bitvu ovládli indiáni, zkorigoval­i na 1:3. Série se minimálně ještě jednou přestěhuje do Plzně.

A ideálně ještě dvakrát, neboť tým Martina Straky touží jako první v historii extraligov­ého play off obrátit sérii z 0:3 na 4:3. „Myslím, že už to někdo dokázal, ne?“otázal se po výhře novinářů Kracík.

Ne, v bojích o titul v nejvyšší soutěži doopravdy ne. „Na to se nekouká, někomu se to povedlo,“zmínil Kracík „hokejové anomálie“z NHL či KHL. O nemožnou misi v tuzemských končinách se pokouší i Hradec Králové v dalším semifinále proti Třinci. Pátá partie Mountfield­u a Ocelářů se hraje dnes od 17.20 (vysílá ČT sport).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia