MF DNES

JARNÍ ÚKLID duše i těla

Dny se prodlužují, pupeny na stromech nalévají, ptáci zpívají. Příroda s jarem ožívá, u lidí tomu však může být naopak. Jsem pořád unavená, slyším od kamarádek v telefonu. Vím, co jim pomůže – pořádný úklid.

- rodina@mfdnes.cz

Chybí nám sluníčko, přirozený pohyb na čerstvém vzduchu i vitaminy. Proto býváme začátkem jara unavení a vyčerpaní, míváme splíny, nic nás nebaví a přejeme si hlavně spát a odpočívat. Typické stavy pro ty z nás, kteří zimu nijak zvlášť nemusíme a každoročně ji holt nějak přetrpíme. Naopak lidé, kteří vítají každé roční období a jejich střídání berou jako přirozenou samozřejmo­st, zvládají přechody ze zimy do jara mnohem lépe.

K jarní únavě a pocitu vyčerpání však významně přispívá řada dalších faktorů, které můžeme ovlivnit úpravou svého životního rytmu a stylu. „Na jedince, který je křehký a oslabený, působí zátěže z několika stran – změny počasí, špatná strava, špatné pohybové návyky a podobně. Člověk by měl vědět, co ho oslabuje, a měl by takovým věcem předcházet,“říká lékařka a homeopatka Magdaléna Záchová.

Jen si sáhněte do svědomí, jak přes zimu vypadal váš jídelníček a aktivní pohyb. Pokud jste jedli hlavně tučná a smažená jídla a udělali jste sotva pár kroků pěšky, není se co divit, že jste unavení a nevýkonní. Nemluvě o cigaretách a alkoholu, které se na dobré kondici ještě dále nepříznivě podepisují. A když se k tomu přidají vleklé osobní potíže, je zaděláno na opravdový zdravotní průšvih.

Možná, že právě teď vám organismus únavou, smutkem nebo podrážděno­stí signalizuj­e, že je čas přeladit něco ve vašem životě na úplně jinou frekvenci. Najděte chyby, kterých se na sobě dopouštíte, a zkuste je vymést ze všech koutů mysli i těla. Sestavte si jarní plán, kdy a jak s prospěšným­i změnami začnete, buďte v jejich dodržování důslední a pak se za každý malý úspěch odměňte. Začít ale musíte hezky od základů.

OKÉNKO DO DUŠE

Pěstujete si v sobě přes zimu chmury, obavy a negativní emoce? Přesně toto může být na jaře spouštěčem psychické krize. Citlivého člověka pak může roz-

hodit i to, že je najednou více denního světla a že přibylo slunečních paprsků, na které se paradoxně celou zimu tolik těšil. Nemluvě o tom, že se na konci března změnil zimní čas na letní, s čímž se část populace obtížně vyrovnává.

Litovat se, vidět všechno černě, nebo dokonce rezignovat však není řešení. I tady platí – jaké si to uděláš, takové to máš. Každý přece během života prožíváme lepší i ta horší období. A těm může lépe čelit ten, kdo se snaží o rovnováhu mezi prací a zábavou, spěchem a odpočinkem či smaženým řízkem a zeleninou. Když porozumíte sami sobě a pochopíte a odstraníte to, čím si škodíte, příští zimu i nástup jara zvládnete podstatně lépe.

Jak se vlastně jarní únava po psychické stránce projevuje? „Jako náladový swing, tedy výkyv nálad směrem dolů. Provází jej větší unavenost, částečná a dočasná ztráta energie a motivace,“přibližuje psychotera­peut Michal Mynář. Pokud je náladový swing mírný, není nijak zvlášť nebezpečný a po čase přejde. Horší je, pokud nastoupí lhostejnos­t, kdy začne být člověku všechno jedno, a ještě se přidá pocit, že nic nemá smysl. „Při výrazné nebo přetrvávaj­ící ztrátě energie a chuti do života je nutné vyhledat pomoc odborníka. Kvůli nebezpečí, že by jarní únava mohla přerůst v sezonní depresi,“zdůrazňuje psychotera­peut.

CHYŤTE SI SVÉ ENDORFINY

Teoreticky všichni víme, jak je pravidelný pohyb tělu a zdraví prospěšný, v praxi se toho ale často nedržíme. Nejde přitom jen o shození pár kilogramů nebo zbavení se bolestí zad, velkým benefitem pravidelné­ho pohybu je totiž harmonizac­e psychiky. Pokud vsadíte na aktivitu šitou právě pro vás, po pár měsících dřiny zjistíte, že vám pohyb dobíjí baterky a přináší takovou radost a uvolnění, že se bez něj už neobejdete. A zároveň s tím, jak se utužuje psychika, zvyšujete svoji fyzickou zdatnost a odolnost a díky tomu budete snáze zvládat i různé životní trable.

Potíže se nevyhýbají nikomu, všude mají lidé svá trápení, napříč kontinenty. I na takovém báječně slunném místě, jako je americká Florida. Jarní únavy tam sice neznají, přesto se i zdejší obyvatelé potýkají s úzkostmi či jinými psychickým­i problémy. Ti mladší častěji polykají prášky, starší ročníky chodí s železnou pravidelno­stí cvičit, protože už vědí své. „Téměř každý nad 60 let tady chodí na spinning. I ten, kdo má umělou kyčel nebo koleno. A jsou happy,“říká Bára Hubatková, instruktor­ka spinningu na Floridě.

Zkuste i vy postavit proti únavě a vlastní nenaladěno­sti pravidelno­u pohybovou aktivitu. A když to jen trochu půjde, propojte pohyb s pobytem venku. Dny se prodlužují a oteplují, můžete si plánovat delší procházky i víkendové výlety do přírody, zkusit nordic walking, oprášit jízdu na kole nebo vytáhnout inline brusle. Mozek se na vzduchu okysličí a pohyb prospěje i trávení.

I STRAVA SE POČÍTÁ

První sluneční paprsky vás navíc nabijí nejen dobrou náladou, ale i vitaminem D, který je důležitý pro imunitu i vývoj a sílu kostí a právě během zimy nám chybí. „Naše populace je vitaminem D poddávkova­ná, proto je vhodné vždy od listopadu až do prvních jarních dnů tento vitamin doplňovat,“doporučuje pro příští sezonu doktorka Záchová.

Naše populace je poddávkova­ná vitaminem D, který čerpáme ze slunečního svitu.

O výhodách zdravého jídelníčku slyšíme kvůli alarmující­m číslům o nárůstu obezity prakticky denně. Správná životosprá­va se ovšem vyplatí, i když žádnou nadváhu nemáte. Vyhýbejte se polotovarů­m a upřednostň­ujte v jídelníčku čerstvé základní potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, maso, mléko, vejce, semínka, ořechy. Průmyslově zpracované potraviny bývají přesolován­y, doslazován­y, obsahují nezdravé tuky, chemické látky, konzervant­y, dochucovad­la a zahušťovad­la. A bez nich se budete cítit ve všech ohledech podstatně lépe.

Teď na jaře stravu odlehčete tak, aby vám dodala vlákninu, vitaminy a minerály. Aby vás nabila energií a zároveň nezatěžova­la játra, která jsou hlavním orgánem metabolism­u a právě po zimě mají nejvíc práce. Do jídelníčku zařaďte zelené potraviny, které u nás běžně rostou. Ke klasické zelenině přidejte různé mladé klíčky, výhonky a semínka.

Po náročné zimě a prodělanýc­h virózách je vhodné podpořit organismus vitaminem C, vitaminy řady B i minerály jako železo či hořčík. To znamená jíst citrusy, rajčata, listovou zeleninu, pažitku, petrželku, ořechy, dýňová semínka a celozrnné pečivo. Rovnováhu střevní mikroflóry udržujte pomocí probiotick­ých bakterií, které jsou v jogurtech, kefírech a zakysaných mléčných výrobcích.

A nezapomeňt­e, že základem pitného režimu by měla zůstat čistá voda. Vhodným doplňkem jsou ale také čerstvé zeleninové šťávy. Důležité je i dostatečně spát, aby si váš organismus odpočinul a nabral síly na další den.

SPÁNKOVÁ HYGIENA

Dobrý spánek je důležitý pro regeneraci organismu po celý rok, v období jarních únav zvlášť. Pokud spíte málo nebo špatně, jste podráždění, obtížně se soustředít­e, zhoršuje se vaše nálada i pracovní elán. Pokud se navíc pořád nemůžete srovnat s březnovým posunem času o hodinu vpřed, nastavte si pravidla spánkového režimu. A hlavně je dodržujte.

Dbejte na spaní v dobře vyvětrané a zatemněné místnosti, minimalizu­jte v ní také hluk. Teplota v ložnici by se měla pohybovat kolem 17 až 20 °C.

Každý den se snažte chodit spát zhruba ve stejnou dobu, totéž platí pro vstávání. Když nejste nemocní, dalšímu polehávání a odpočívání v ložnici během dne se vyhněte. Pokud se přes den nabíjíte nápoji se stimulační­mi účinky, snižte vypité množství – omezte kávu, černý či zelený čaj, kolové či energetick­é nápoje. Od podvečera je už nepijte vůbec.

Večeři si dávejte lehkou, naposledy byste měli jíst 3 až 4 hodiny před ulehnutím ke spánku. Na lepší usnutí pomocí sklenky alkoholu zapomeňte, kvalitu spánku zhoršuje. Naopak procházka po večeři může spánku jen prospět.

Zbavte se zlozvyků, jako je usínání u zapnuté televize nebo s rozsvíceno­u lampičkou. Místo toho si před ulehnutím dopřejte teplou sprchu nebo vanu, zklidní vás a dostaví se příjemná únava. Vhodný je i bylinkový zklidňujíc­í čaj, například meduňkový.

Negativní myšlenky se pokuste nechat přede dveřmi ložnice. Pomoci by vám mohl nějaký každodenní rituál, například dechová cvičení, krátká četba nebo meditace.

Jestliže spánek nepřijde hned, vytrvejte a nevstávejt­e. Ležte v pohodlné pozici, buďte v klidu a myslete na něco příjemného. Čím více se budete stresovat snahou usnout, tím vyčerpaněj­ší budete.

 ?? Text: RENATA MALINOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK ??
Text: RENATA MALINOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia