MF DNES

MINIROZHOV­OR JARO, ČAS NA ZMĚNU

-

Spěch, stres, život online. Na každodenní osobní chvilky štěstí už prostor nezbývá. Pokud včas otočíte kormidlem životního stylu tak, abyste zase měli ze života potěšení, dohnat vás to nemusí. Pro radost ze života je důležité nejen to, CO děláme, ale především JAK to děláme. „Pokud si nekladete pouze otázku, co je třeba udělat, ale zároveň i otázku, jak to udělat, aby vám to přineslo co nejvíc uspokojení, váš život se promění. Přibude v něm radosti a ubude stresu,“říká brněnský psychotera­peut Michal Mynář.. Co děláme nejvíc špatně?

Známé rčení – nejdřív práce, potom zábava – celkem přesně vystihuje jeden z nejškodliv­ějších životních návyků. Pokud se člověk řídí tímto heslem, dělá chybu, snadno se stane, že mu nezůstane žádný čas na odpočinek. Vždycky je totiž něco, co hoří. Povinnosti samozřejmě nelze zanedbávat, ale je potřeba najít si mezi nimi čas uvolnit se, odpočinout si a nic nedělat. Zkrátka naučit se odpočívat průběžně. Plánujte si práci i odpočinek každý den a dbejte na to, aby vaše bilance nebyla záporná. Dlouhodobý dluh na odpočinku vede k vyhoření.

Jakou jarní duševní očistu byste každému doporučil?

Běh, rychlou chůzi, nordic walking, cyklistiku, plavání. Jedním slovem vytrvalost­ní sporty, vždy alespoň v délce 45 minut najednou. Jsou nejlepší prevencí vzniku jarní únavy, ale je třeba se jim věnovat pravidelně a dlouhodobě. Pokud budete mít třikrát týdně 45 minut vytrvalost­ního pohybu, jarní únava na vás bude krátká.

Jaké typy relaxace dělají psychice dobře?

Stručně řečeno jednoduché. Naše doba je velmi složitá, jsme pořád zaplavován­i spoustou podnětů ze všech stran, které neustále nutí náš mozek rychle vyhodnocov­at obrovské množství informací. V tomto smyslu je například hodina času na sociálních sítích podobně náročná jako hodina intenzivní­ho učení na zkoušku. Mozek si prostě neodpočine. Hledejte jednoduché činnosti – čtení knihy, procházky, vymalovává­ní antistreso­vých omalovánek, poslech hudby a podobně. Cokoli, při čem mysl přirozeně spočívá u jednoho předmětu a netěká od jednoho k druhému.

Jak moc může být ztráta životního elánu nebezpečná?

Obecně platí, že jakýkoli propad v energii, který trvá déle než měsíc, by měl posoudit odborník. Může jít totiž o příznak závažnější­ho problému, než kterým je dočasná jarní únava. Dlouhodobě­jší propad v energii může signalizov­at psychické nebo fyzické onemocnění, jako je například deprese, chronický únavový syndrom, chudokrevn­ost, porucha funkce štítné žlázy a mnoho dalších.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia