MF DNES

ČSSD si stále myslí na vládu

Sociální demokraté upínají naděje k Pražskému hradu. Jen ten může zastavit Babiše

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Sociální demokraté se ani po krachu koaličních vyjednáván­í s hnutím ANO nevzdávají myšlenek na vstup do vlády. Naděje v tuto chvíli upínají směrem k prezidento­vi Miloši Zemanovi. Ten je podle informací MF DNES na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše natolik naštvaný, že zvažuje jmenování jiného premiéra, než by byl Babiš. V úvahu připadají hlavně dvě jména: místopředs­eda ANO Richard Brabec a ministryně obrany (nestraničk­a za ANO) Karla Šlechtová.

Scénář, který až donedávna vypadal nepředstav­itelně, otevřelo několik posledních kroků Babišovy vlády. Zemana naštvalo vyhoštění trojice ruských diplomatů a rozhodnutí ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána z ANO vydat ruského hackera Jevgenije Nikulina ke stíhání do USA.

Zemana se však podle kuloárních informací ještě víc dotklo to, že s ním Babiš kroky své vlády předem nekonzulto­val. Do toho prezident při středečním setkání se šéfy ČSSD Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou vyjádřil podiv nad tím, jakým způsobem Babiš jedná o sestavení nové vlády.

Právě středeční schůzka lídrů ČSSD se Zemanem z minulého týdne mohla mít pro následný konec vyjednáván­í mezi ČSSD a ANO o vládě větší význam, než by to na první pohled mohlo vypadat. Hamáček se Zimolou odcházeli ze schůzky podle jednoho ze svědků „jako vyměnění“. Zatímco na ni přicházeli oba v nejistotě, odcházeli sebevědomí. O den později také odmítli Babišovu nabídku pěti ministerst­ev, o které přitom věděli, že je ze strany ANO nebývale vstřícná.

„Těmi pěti ministerst­vy nás Babiš opravdu překvapil. Ale bylo pro nás vlastně dobře, že to Babiš nepochopil a nenabídl nám vnitro. Protože pak by vedení muselo na spolupráci kývnout a s velkou pravděpodo­bností by jim to už teď sjezd omlátil o hlavu,“přibližuje zdroj MF DNES z ČSSD. Ten také připouští, že schůzka Hamáčka a Zimoly se Zemanem vlila mezi členy vedení ČSSD naději, že prezident už k Babišovi nebude shovívavý jako dosud.

„Je na něho skutečně hodně naštvaný, naznačil, že by premiérem mohl jmenovat někoho jiného,“doplňuje zdroj MF DNES. V otázce, kdo by to byl, už se však rozchází s dalším zdrojem obeznámený­m s průběhem jednání. Jeden favorizuje Šlechtovou, která je Zemanovou velkou oblíbenkyn­í a zároveň nemá vůbec jistou pozici v příští vládě. Zeman by jmenováním Šlechtové navíc Babiše pořádně pozlobil, ministryně v minulosti mimo jiné přiznala, že se šéfem hnutí ANO nemá zcela ideální vztahy.

Další zdroj však tvrdí, že Zeman do takto otevřené války s Babišem zatím nepůjde a pokusí se s ním najít kompromis. Tím může být doporučení, aby Babiš za sebe ukázal na kohokoli dalšího v hnutí, kdo by mohl být premiérem – pak by nejspíš došlo ke jmenování Brabce.

Zeman ostatně ví, že bez dohody s Babišem funkční vláda vznikne stejně jen těžko. Premiérem sice Zeman může jmenovat kohokoli, ale pokud by mělo jít o někoho spojeného s hnutím ANO, pak by měl mít Babišovu podporu.

Šéf hnutí navíc pořád může sáhnout k řešení v podobě jednobarev­né vlády ANO tolerované komunisty a SPD, byť ani to by nebylo nejrychlej­ší. Komunisté čekají na výsledek svého sjezdu, který bude v sobotu 21. dubna. Obě strany, které se vymezují proti Evropské unii a NATO, by pak Babišovi, který chce sestavit proevropsk­ou vládu, mohly klást ještě nové, nepříjemné podmínky. I proto sociální demokraté na svém sobotním sjezdu živili naději, že se vrátí za vyjednávac­í stůl.

 ??  ??
 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Nové vedení ČSSD Zleva Roman Onderka, Jaroslav Foldyna, Jan Hamáček, Jiří Zimola, Jana Fialová, Martin Netolický a Jan Chvojka.
Foto: P. Topič, MAFRA Nové vedení ČSSD Zleva Roman Onderka, Jaroslav Foldyna, Jan Hamáček, Jiří Zimola, Jana Fialová, Martin Netolický a Jan Chvojka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia