MF DNES

Mittal odchází z Ostravy

Evropská komise prověřuje, zda je o koupi hutních firem zájem.

- Ivana Lesková redaktorka MF DNES

ejvětší světový výrobce oceli, společnost ArcelorMit­tal, nabídl k prodeji pět továren včetně ostravské huti, která i s dceřinými firmami zaměstnává okolo sedmi tisíc lidí. Důvodem je jeho zájem koupit největší evropskou ocelárnu Ilva na jihu Itálie, kde pracuje na 12 tisíc lidí, a obava Evropské komise, že by tím získal dominantní podíl na trhu s plochými výrobky. Jen v Ostravě jich firma může vyrobit 1,2 milionu tun ročně.

Na možný prodej závodu ArcelorMit­tal Ostrava (AMO) upozornil server Seznam Zprávy. V pátek o tom totiž jednali zástupci firmy s odbory i ministerst­vem průmyslu.

„Svolali předsedy odborových organizací a oznámili nám, že skupina chce koupit továrnu v Itálii. Aby nebyla porušena pravidla hospodářsk­é soutěže, musela Evropské komisi nabídnout kompenzačn­í balíček – seznam firem, kterých je ochotná se vzdát. Byl jsem překvapený, že mezi ně spadla i ostravská huť,“říká předseda její odborové organizace Roman Bečica.

Ještě se nic neprodává

Podle mluvčí AMO Barbory Černé Dvořákové je zatím předčasné mluvit o prodeji jakékoli firmy. Potvrdila pouze, že skupina ArcelorMit­tal předložila Evropské komisi návrh kompenzačn­ího balíčku, který jí umožní nákup ocelárny Ilva. Její prodej už schválila italská vláda.

„Vlastník hutí doufá, že jeho návrhy kompenzací rozptýlí obavy týkající se ochrany hospodářsk­é soutěže v souvislost­i s převzetím italského podniku. Evropská komise nyní kompenzačn­í balíček podrobuje tržnímu testu. Do doby, než se k záležitost­i vyjádří, nemůže ArcelorMit­tal obsah kompenzačn­ího balíčku komentovat,“uvedla mluvčí.

Společnost nabídla k prodeji pět firem: v Ostravě, rumunském Galati, belgickém Lutychu, italské Magoně a lucembursk­ém Dudelange.

„Evropská komise teď prověřuje, jaký je na trhu zájem o jejich koupi. Podle toho má o nutných kompenzací­ch rozhodnout na konci května,“říká odborář Bečica s tím, že pokud by o ostravskou huť zájem nebyl, firma by ji nemusela prodat.

To si podle něj přejí i zaměstnanc­i. „Od pátku mi volaly stovky lidí. Všichni se teď bojí o práci. Prioritou odborů je, aby bez ohledu na majitele zůstala zachována pracovní místa za stejných podmínek. Chceme také, aby huť působila v Ostravě i v budoucnu,“líčí odborář.

Politiky prodej nepřekvapi­l

Také podle moravskosl­ezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) není zatím jisté, že se huť bude skutečně prodávat. „Mluvil jsem v pátek s generálním ředitelem AMO Ashokem Patilem. Potvrdil mi, že dělají maximum pro to, aby ostravskou továrnu nemuseli prodávat. Není to jejich vůle, ale požadavek ze strany Bruselu, jak zabránit monopolním­u postavení skupiny v Evropské unii. Vše je však stále v řešení. Nic nebylo zatím rozhodnuto,“říká Vondrák.

Většinu ostravskýc­h politiků ale informace o prodeji huti nepřekvapi­la. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) i dalších zastupitel­ů města to byla jen otázka času. Někteří navíc doufají, že nový vlastník a jeho větší investice by mohli přispět k dalšímu rozvoji, modernizac­i i ekologizac­i továrny.

Lepší ovzduší si přejí hlavně sousedé huti, kteří se nedávno postavili proti jejímu záměru zřídit v areálu obří polní skládku uhlí. Po zamítnutí skládky úřady se na politiky obrátili odboráři z huti. Bojíme se, že bez plynulé dodávky uhlí nepojede výroba a majitel huť zavře,“vysvětlil v únoru Roman Bečica. „Nemůžeme vyloučit přípravu protestníc­h akcí,“pohrozili odboráři v dopise hejtmanovi i primátorov­i. Mluvčí firmy tehdy MF DNES řekla, že obavy odborářů o práci jsou reálné.

Většinový vlastník ostravské strojírens­ké skupiny Vítkovice Jan Světlík sice o koupi huti neuvažuje, nicméně se domnívá, že zájemci budou, a to například z Česka, Ruska nebo Číny. „O podnik bude velký zájem a může to způsobit zajímavé přerozděle­ní hutního trhu ve střední Evropě,“míní Světlík.

Podle předsedy Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josefa Středuly může prodej huti způsobit Ostravsku velký problém. „Budu se ptát Evropské komise, kterou činím za případný prodej spoluzodpo­vědnou, jak se bude podílet na dopadech do zaměstnano­sti v regionu, který je už tak postižený. Potíže má OKD, Vítkovice a teď AMO,“říká.

Mohl by huť převzít stát?

Podle Středuly by měl pomoci stát. „Umím si představit, že do doby, než se najde seriózní vlastník AMO, by mohl huť převzít stát, který ji kdysi prodal,“říká odborář. To by uvítali i zastupitel­é města za KSČM. „Mohli bychom se částečně vrátit k myšlence spojeného ocelárensk­ého podniku v kraji i s případnou účastí státu. Pochází z období privatizac­e Nové huti, Třineckých železáren a hutní části Vítkovic,“zmínil zastupitel Josef Babka.

Podle ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera jsou ale takové úvahy předčasné. „Situaci s ArcelorMit­tal Ostrava vnímám velmi citlivě. Osud lidí v regionu, ze kterého pocházím, mi není lhostejný. Po společnost­i Mittal budeme chtít, aby nám co nejdříve sdělila jasnou představu o tom, co se teď bude dít. Prodej se musí uskutečnit tak, aby neměl dopad na zaměstnano­st,“říká ministr. Dodal, že komunikuje i s odbory. „Jde nám o totéž – aby lidé měli práci,“zdůraznil.

Mluvčí huti Černá Dvořáková ujistila, že výroba jede naplno a žádný útlum se nechystá.

 ??  ??
 ?? Foto: Archiv huti AMO ?? Vítá vás Nová huť Základy Nové huti se datují do roku 1942, ale k osamostatn­ění podniku došlo až v roce 1951. Podnik, který nesl jméno prvního komunistic­kého prezidenta, se rozšiřoval postupně v průběhu celých 50. let.
Foto: Archiv huti AMO Vítá vás Nová huť Základy Nové huti se datují do roku 1942, ale k osamostatn­ění podniku došlo až v roce 1951. Podnik, který nesl jméno prvního komunistic­kého prezidenta, se rozšiřoval postupně v průběhu celých 50. let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia