MF DNES

„Babiš si za to může sám“

- Vojtěch Srnka

ČSSD je podle svého předsedy Jana Hamáčka připravená obnovit jednání s hnutím ANO. Ale jen pokud by ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba, tedy současný premiér v demisi Andrej Babiš. Na řadě teď však je podle Hamáčka prezident Miloš Zeman.

Od roku 1989 se nestalo, aby strana, která ve volbách získala sedm procent, měla poté pět ministerst­ev. Neříkáte si zpětně, že jste toho chtěli prostě příliš?

Vyjednával­i jsme kvůli tomu, aby Česká republika měla stabilní vládu s důvěrou. Ale také jsme říkali, že jestli máme být důstojnou součástí té vlády, a nejen nějakým přívěskem, musíme mít možnost a schopnost prosazovat náš program. Proto jsme chtěli pět ministerst­ev.

Ale vy jste pět ministerst­ev dostali, dokonce i ministerst­vo práce a sociálních věcí, které je pro program ČSSD důležité.

Jednali jsme také o tom, jak naložit se stíháním Andreje Babiše. Že je to pro nás problém, jsme říkali celou dobu. Čekali jsme od hnutí ANO návrh řešení. Nic takového nepřišlo.

A neměli jste s něčím tedy přijít spíše vy?

My jsme několik řešení navrhovali. To, aby byla vláda bez předsedů stran, tedy beze mě a pana Babiše. Pak jsme chtěli alespoň záruku, že odstoupí, pokud bude odsouzen. To všechno odmítl. Pak jsme chtěli zajistit, abychom na ministerst­vech vnitra a financí eliminoval­i ten střet zájmů, v němž Andrej Babiš je. To taky bylo odmítnuto.

Premiér Babiš ale říká, že vám nabízel ministerst­vo spravedlno­sti, v jehož resortu se bude rozhodovat o jeho stížnosti na trestní stíhání. Proč vám to nestačilo?

V první řadě jeho kauzu šetří policie. Nám šlo o to, aby policisté mohli pracovat svobodně, aby se ti lidé, kteří to šetří, necítili pod tlakem. A pokud se podíváte na výroky Andreje Babiše vůči policejním vyšetřovat­elům, tak zájem vyvíjet na ně tlak očividně má.

Skutečně šlo nakonec o to vnitro? Nebylo spíš vaší motivací ukončit jednání kvůli obavě, že členská základna ČSSD v celostrani­ckém referendu jakoukoli vládu s Andrejem Babišem odmítne?

Rozhodnutí o vládě bylo naprosto zásadní věcí, která mohla ovlivnit budoucnost naší strany. Proto jsem referendum našim členům slíbil a s tímto slibem jsem byl zvolen předsedou. My jsme k tomu referendu chtěli jít pouze s takovou dohodou, s níž bychom se ztotožnili. Ale takovou nabídku jsme nedostali.

To, že vztah členské základny vůči panu Babišovi není nějaký přátelský, je pravda. Ale on si za to může sám. Před volbami nás nepravdivě obviňoval. Podobně pokračoval během jednání.

Na druhou stranu je pravda, co říká, že tvrdé hlasy zaznívaly vůči němu i z ČSSD.

Je velký rozdíl, když názor na politické jednání vyjadřují řadoví členové strany, a když svého partnera dehonestuj­e klíčový člověk strany, který navíc má vyjednávat o dohodě.

Ve středu jste byli u prezidenta Zemana. Podle některých hlasů z hnutí ANO jste poté najednou měli větší požadavky. Nenaznačil prezident změnu přístupu k Andreji Babišovi?

Já nechci komentovat obsah schůzky, která proběhla mezi šesti očima. Hlavním cílem bylo jej upozornit, že by ta jednání mohla zkrachovat, a to se také stalo. V úterý proběhne schůzka mezi ním a panem Babišem a uvidíme, s čím Miloš Zeman přijde. Na řadě je každopádně on.

Na sobotním sjezdu ČSSD se šuškalo, že by prezident mohl říct, že hnutí ANO má vybrat jiného kandidáta na premiéra. Neřekl vám na té schůzce něco podobného?

To, že Babišova mise po pěti měsících, kdy nebyl schopen vyjednat vládu bez důvěry, skončila neúspěchem, je evidentní. Otázka je, jak to vyhodnotí pan prezident.

A kdyby to vyhodnotil tak, že pan Babiš už premiérem být nemá, vrátila by se ČSSD k vyjednávac­ímu stolu?

Pokud bychom jednali o vládě, v níž by nebyl trestně stíhaný politik, tak by padla ta hlavní překážka, a v tom případě bychom byli připravení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia