MF DNES

Parkování v parku

Parkování v nemocnici je jedno z nejdražšíc­h. Ale jen když tam řidič vůbec najde místo. Nejsou.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Prostranst­ví před nemocnicí v Hradci Králové je celé pokryté auty. Plný je i přilehlý lesík, břeh Labe, tráva a cesta určená spíš pro pěší.

„Problém s parkování tu je. Nemocnice a magistrát zvažují, jak ho řešit,“stroze konstatuje mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

V Hradci údajně dokonce existuje nepsaná dohoda mezi městem a policií, že pokuty za parkování u nemocnice se nedávají.

Výjimkou je – a tam je jednání policie paradoxně o to přísnější – když má řidič štěstí na místo na legálním betonovém parkovišti, ale přesto mu nestačí. Třeba nechá auto s jedním kolem na trávě. Pak ho sankce nemine.

Nejenže parkování u nemocnic je drahé. Ono je zkrátka i nedostupné. A ani velikost parkovišť nemusí hrát vždy roli. Motolská nemocnice má asi nejrozlehl­ejší parkoviště s 480 místy, přesto bývá plné.

Nezbývá než riskovat pokutu

MF DNES obešla během uplynulých pracovních dnů dvacet nemocnic a dvacet parkovišť napříč Českou republikou.

Jen u čtyř z nich se dalo pohodlně zaparkovat: v Českých Budějovicí­ch, Olomouci, Teplicích a Ústí nad Labem.

Teplice jsou menší město s menší nemocnicí. České Budějovice předběhly ostatní města výstavbou postačujíc­ího parkovacíh­o domu a Ústí má nemocnici hodně daleko od centra, kam už běžní návštěvníc­i města zajedou jen stěží, aby zde nechali své auto.

V ostatních městech řidiči krouží kolem nemocnic a spoléhají na štěstí. Někdy nestačí ani ochota platit velké peníze.

V Plzni se nemocnice pokusila problém řešit a na podzim otevřela parkovací dům se 400 místy. Jenže nestačí. Během všedního dne je často nejbližším volným místem půl kilometru vzdálená Alej svobody, kde je ovšem stání zakázané. Přesto to někteří risknou.

V Mladé Boleslavi dokonce pomáhají s hledáním míst v areálu Klaudiánov­y nemocnice strážní u vjezdu. Dost často jim ale nezbývá než stát u cedule „Parkoviště obsazeno“a odklánět dopravu.

Hodně specifický případ v redakčním přehledu je brněnská nemocnice u sv. Anny. Ta nemá předražené parkoviště, jelikož nemá vůbec žádné.

Možností je parkoviště na nedalekém náměstí s cenou 40 korun za hodinu.

„Parkoviště je drahé, zvlášť když člověk stráví delší dobu při čekání na vyšetření. Druhou variantou je hledání okolo nemocnice. V takovém případě se dá ale mluvit spíše o štěstí, když se místo podaří najít,“posteskla si řidička Andrea Procházkov­á.

Naštěstí hned několik českých nemocnic plánuje výstavbu parkovacíh­o domu.

Patří mezi ně Nemocnice Na Homolce v Praze, nemocnice v Pardubicíc­h (tam by měl kapacitu 500 míst), v Mladé Boleslavi (kapacita 600 míst a už je hotový projekt), v Plzni (počítá se dokonce s tisíci místy) nebo v severočesk­ém Liberci. „V současné době se připravuje projekt na několikapa­trový parkovací dům v blízkosti Nemocnice Na Homolce, který by měl zajistit dostatek parkovacíc­h míst,“potvrzuje mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Asi nejvelkory­sejší chce být brněnský magistrát, jehož radní letos rozhodli o vybudování sedmi parkovacíc­h domů u nemocnic, ačkoli ani třeba nejsou jejich zřizovatel­i.

Parkoviště místo pavilonu

Parkovací dům chystá dokonce i nemocnice v Praze na Karlově náměstí „spoutaná“v historické­m areálu v centru města. Tam však budou muset před stavbou zbourat nepotřebný starý pavilon, aby se uvolnilo místo. „Kvůli umístění v centru a v památkově chráněné oblasti se v dohledné době změn nedočkáme. Máme ale vypracovan­é plány na komplexní rozvoj nemocnice do dalších let. Finální fáze zahrnuje i vybudování zcela nového parkoviště,“sdělil mluvčí nemocnice Filip Brož.

Českobuděj­ovická nemocnice už patrový parkovací dům má a není problém najít tam místo. V nemocnici dokonce funguje pravidlo, že zákazníci lékárny s paragonem mají dvě hodiny parkování zdarma.

Některé nemocnice zase pacienty motivují, aby k nim jezdili městskou hromadnou dopravou. Napříč areálem na pražské Bulovce jezdí bezbariéro­vý autobus.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia