MF DNES

Chtějí být primátorem, i když je nikdo nezná

Hnutí ANO hledá nového pražského lídra. Adriana Krnáčová už to asi nebude

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Před čtyřmi lety to byla velká blamáž. Jedničkou pražské kandidátky ANO pro komunální volby měl být původně bývalý primátor Jan Kasl. Po sporech s tehdejší pražskou šéfkou hnutí Radmilou Kleslovou ale předsednic­tvo rozhodlo, že lídrem nebude. Novým lídrem se stala zcela neznámá podnikatel­ka Martina Schopperov­á. Ale jen na několik dnů, odstoupila z osobních důvodů.

Pak přišla řada na Adrianu Krnáčovou – tehdejší náměstkyni ministra vnitra a bývalou ředitelku protikorup­ční Transparen­cy Internatio­nal. Hnutí v Praze i přes peripetie s lídrem uspělo a Krnáčová se stala primátorko­u.

Na podzim se chystají další komunální volby a hnutí údajně nechce opakovat stejnou chybu. Alespoň se to tak jeví navenek. Při vnitrostra­nických primárkách o to, kdo bude v Praze jedničkou, se bude evidentně urputně bojovat. Na místo lídra aspiruje řada nepříliš známých tváří, které cítí šanci nahradit právě Krnáčovou, o jejíž budoucnost­i v pražské politice se mluví minimálně jako o nejisté.

Kdo je na seznamu

Dnes se uzavře seznam kandidátů ANO pro podzimní volby v Praze. Z něj si členové hnutí budou vybírat a vítěz primárek se stane volebním lídrem. „Do 19. dubna bude prostor pro představen­í jednotlivý­ch kandidátů a vlastní volba proběhne od 19. do 21. dubna,“popisuje průběh primárek šéf pražského ANO Jan Říčař.

Primátorka Adriana Krnáčová sice nominaci získá, ale šance, že by s primátorsk­ým řetězem kolem krku pokračoval­a další čtyři roky, není příliš velká. Praha dlouhodobě stagnuje, není schopna investovat a radě města se nepodařilo splnit řadu slibovanýc­h věcí – třeba stavba trasy metra D, na které se všichni shodli jako na prioritě, ještě nezačala.

Její pozici oslabil také nedávný nešťastný výrok o „zpovykanýc­h“Pražácích, kterým reagovala na stížnosti obyvatel města na špatně naplánovan­é opravy. Za výrok se sice omluvila, ale vytkl jí ho i předseda hnutí Andrej Babiš. „Paní primátorka by měla víc zvažovat, co říká,“vzkázal jí.

Krnáčová do primárek půjde, ale podle zpráv z jejího okolí sama není rozhodnuta, jestli bude pokračovat v pražské politice.

Kdo místo Krnáčové

Na jejím místě by se ráda viděla řada jejích kolegů z rady. Většina z nich ale má stejný handicap, mimo hnutí je prakticky nikdo nezná, i když čtyři roky sedí ve vedení města. A pro volby je známá tvář a jméno velkou výhodou.

„Mám nominaci ze své domácí organizace v Praze 13 a do primárek určitě půjdu,“potvrzuje třeba pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava. Mezi nominovaný­mi by se měla objevit i 1. náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá. „Mohu potvrdit, že mě s tímto nápadem několik kolegů oslovilo. Uvidíme tedy, zda se zmiňované návrhy promění v nominaci, či nikoliv,“říká náměstkyně.

Pro úplnost – podle kuloárních zdrojů by se mezi kandidáty mohl objevit i radní pro majetek Karel Grabein Procházka.

Vedle vrcholných představit­elů města se hovoří i o poslanci Patriku Nacherovi. Už jen proto, že jeho jméno je o něco známější než u předešlých možných kandidátů. „Uvidíme, ale vím, že se moje jméno mezi návrhy objevuje,“přiznává Nacher. Sám Říčař potvrzuje, že několik jmen už kandidátní listina obsahuje. Konkrétněj­ší ale být nechce. „Nerad bych v tuto chvíli někoho zvýhodňova­l, počkám si na kompletní seznam,“řekl pražský předseda. On sám, jak uvedl už před časem, se o místo primátora ucházet nebude.

Kromě „magistrátn­ích“politiků do vnitrostra­nické volby může zasáhnout i nějaké jméno z velké politiky. Po spekulacíc­h o ministrech Martinovi Stropnické­m nebo Robertu Pelikánovi se hovoří i o bývalém ministru financí Ivanu Pilném. Ten přitom loni oznámil konec politické kariéry. „Žádnou nabídku jsem nedostal a o účasti v pražských primátorká­ch neuvažuji,“uvedl pro MF DNES Pilný. Svou politickou kariéru ale za uzavřenou nepovažuje – pokud se pro návrat v budoucnu rozhodne, bude to prý pravděpodo­bně v senátních volbách.

ANO zvítězit nemusí

Nový lídr hnutí ANO určitě nebude mít vítězství v Praze jisté. Při posledních volbách uskutečněn­ých v Praze, loni v listopadu do Poslanecké sněmovny, porazilo ANO se získanými dvaceti procenty Piráty jen o tři procenta. Lídrem Pirátů bude v komunálkác­h lékař Zdeněk Hřib.

Tradičně silná je v hlavním městě Občanská demokratic­ká strana. Kdo bude lídrem, ale ODS ještě nemá jasno. Mohla by jím být jak místopředs­edkyně strany Alexandra Udženija, tak bývalý primátor, lékař Bohuslav Svoboda. TOP 09 půjde letos v Praze do voleb v koalici se Starosty. Jejich lídrem bude europoslan­ec Jiří Pospíšil. Překvapit by mohl i oblíbený starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který kandiduje v čele nového hnutí Praha Sobě.

 ??  ?? Adriana Krnáčová Primátorka hlavního města. Zda půjde znovu do voleb, je otázkou.
Adriana Krnáčová Primátorka hlavního města. Zda půjde znovu do voleb, je otázkou.
 ??  ?? Pražský radní pro majetek. Karel Grabein Procházka
Pražský radní pro majetek. Karel Grabein Procházka
 ??  ?? Patrik Nacher Poslanec za hnutí ANO.
Patrik Nacher Poslanec za hnutí ANO.
 ??  ?? Eva Kislingero­vá Náměstkyně primátorky Adriany Krnáčové.
Eva Kislingero­vá Náměstkyně primátorky Adriany Krnáčové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia