MF DNES

„Slibujeme vám slabší gravitaci“

- Adam Hájek zvláštní zpravodaj iDNES.cz v Maďarsku

Nálepku se siluetou dvouocaséh­o psa tady bylo vidět před volbami na každém sloupu. Recesistic­ká strana s tímto zvířetem v názvu po osmi letech vtípků na účet Viktora Orbána kandidoval­a do parlamentu. Maďarům slibovala mimo jiné pivo zdarma a věčný život.

Je vlahý jarní podvečer a Markétin ostrov se hemží běžci. Na jeho jižní špici se koná zvláštní happening. Skupinka lidí přihlíží, jak muž v zářivě červených teniskách hází do Dunaje obsah konzervy rybiček. „Nikdy není pozdě!“křičí za potlesku diváků.

Přidává se ještě několik lidí, kteří vyslechli výzvu pořadatelů a přinesli si konzervu tuňáka, makrel nebo šprotů, aby ryby vypustili zpátky na svobodu.

„Myšlenka této akce byla, že nikdy není pozdě zvolit svobodu. Ať už svoji, nebo pomoci někomu jinému ke svobodě,“říká chlapík v červených teniskách. Ferenc Sebő je jednou z hlavních tváří Strany maďarského dvouocaséh­o psa, malého recesistic­kého hnutí, které se rovněž pokoušelo dostat do parlamentu.

Dvouocasý pes se před lety zrodil v hlavách studentů v Szegédu. Věnovali se hlavně street artu a pouličním vtípkům, jako byly například falešné reklamy na maďarské státní dráhy: „Schválně jezdíme pozdě“a „Naše vlaky jsou špinavé úmyslně“.

Postupem času se zrodila myšlenka recesistic­ké Strany maďarského dvouocaséh­o psa. Voličům slibovala pivo zdarma, dva východy slunce denně, slabší gravitaci, zalepení ozonové díry, vybudování hory uprostřed puszty či otevření maďarské restaurace na Marsu.

Strana dvouocaséh­o psa díky crowdfundi­ngu vybrala 33 milionů forintů (asi 2,8 milionu korun) a vylepila 900 billboardů s hesly jako „Omlouváme se za našeho premiéra“či „Klidně přijďte do Maďarska, my už stejně všichni pracujeme v Anglii“– čímž narážela na masivní odliv mladých lidí do zahraničí.

Šance, že hnutí, které britský The Guardian před dvěma lety přirovnal k Haškově Straně mírného pokroku v mezích zákona, skutečně zasedne v parlamentu, nebyla příliš vysoká. V průzkumech sbíralo pravidelně jedno až dvě procenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia