MF DNES

Münster: výroba napětí

Jak vyšinutý Němec zabil dva lidi a mlčení z toho udělalo hlavní zprávu světa

-

Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Řidič vjel dodávkou do lidí sedících na zahrádce restaurace a dva zabil: před pěti lety by se tato událost pravděpodo­bně vůbec nedostala do novin.

Jenže teď je tady městský terorismus, a tak osmačtyřic­etiletý vyšinutý průmyslový designér Jens R. odcházel ze světa za doprovodu kontinuáln­ího vysílání globálních i malých televizí a výroků politiků.

Na celé jedno odpoledne a večer to byl celosvětov­ý trhák. Emmanuel Macron posílal kondolence a oznámil, že „Francie sdílí utrpení Německa“, Donald Trump oznámil z americké dálky, že se modlí za oběti. K tomu hodiny mimořádnéh­o televizníh­o zpravodajs­tví velkých světových stanic, seriál fleší tiskových agentur a online reportáže zpravodajs­kých webů.

A to všechno proto, že policie nebyla s to přijít k autu, kde už se nic nehýbalo, a podívat se aspoň, jak mrtvý řidič vypadá. Pokud se podívala, nechala si to pro sebe.

Místo toho se podílela na velkovýrob­ě napětí. Při podobných událostech je to již běžný vzorec.

Takřka identicky se to děje při většině incidentů tohoto druhu, ať už je spáchají teroristé, či blázen jako o víkendu v Münsteru.

Tam policie nebyla schopná ani spočítat oběti: nejdřív byly čtyři, nakonec dvě. Ale i to se už stává při podobných událostech zcela běžně. Obava, aby něco neřekli špatně, případně nekorektně.

„Prosíme, nešiřte pověsti na Twitteru a Facebooku,“vyzvali Němce policisté. Protože však hodiny nic jiného Chtěl „sebevraždu ve velkém stylu“ Foto: ČTK

 ??  ?? Pachatel útoku z Münsteru Jens R. se psychiatri­cky léčil, sousedům připadal divný, už se o sebevraždu pokusil a před týdnem poslal přátelům mail o tom, že plánuje odejít ze světa „ve velkém stylu“. Zabil dva lidi, řadu jich těžce zranil.
Pachatel útoku z Münsteru Jens R. se psychiatri­cky léčil, sousedům připadal divný, už se o sebevraždu pokusil a před týdnem poslal přátelům mail o tom, že plánuje odejít ze světa „ve velkém stylu“. Zabil dva lidi, řadu jich těžce zranil.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia