MF DNES

Vítězící Asad obviněn, že v Ghútě použil plyn

-

Už zase je tu stejné obvinění: syrská vláda nasadila chemické zbraně proti islamistům, přestože ti jsou u konce s dechem a zrovna oznámili, že chtějí dojednat kapitulaci.

Motiv, proč by něco takového režim Bašára Asada udělal na úplném konci mnohatýden­ních bojů o východní Ghútu u Damašku a riskoval tím tvrdou reakci Západu, nebyl oznámen. neřekli, bylo to, jako by naopak vyzvali k šíření pověstí.

Nesdělili nic, přestože v té době už prohlíželi řidičův byt. Znali už tedy jeho totožnost. Je zřejmé, že hraje zásadní rozdíl, zda řidičem byl někdo s německým jménem, či například blízkových­odním.

„Prosíme, opusťte prostor a zanechte spekulací. Jsme na místě pro vás,“psala policie v jiném tweetu. Jenže média neměla hodinu po hodině nic v ruce a musela krmit zpravodajs­ké zvíře: a tak jsme se dozvídali, že incident v Münsteru přišel přesně na den rok od teroristic­kého útoku autem ve Stockholmu, že Německo už zažilo stejný útok na vánočním berlínském trhu v roce 2016. Experti, na něž se redakce dovolaly, spekuloval­i o terorismu a případných motivech. Do toho udeřila mimořádná zpráva: kdesi v Německu najelo další auto do lidí. Nový rozměr, posun! Není to náhodou koordinova­ný frontální atak? (Nebyl, byla to jen nehoda). Zpětně to připomíná až hysterii.

Problém je, že zpravodajs­tví sestává z faktů a vyznění. Tady scházela fakta, převážilo tudíž vyznění – a to sdělovalo, že zase zaútočili teroristé. To přežije v podvědomí.

Před pár lety by se tato zpráva nedostala do novin, protože teroristé útok autem ještě nezavedli jako běžnou a levnou metodu. Teď to byla hlavní zpráva soboty. Jestliže kromě zabíjení teroristé chtějí šířit strach a nejistotu (jak říkali bin Ládin i Islámský stát: Budete se bát v ulicích vlastních měst), v případech, jako byl ten v Münsteru, jim v tom skvěle pomáháme.

Je ironií, že v době, kdy se kdekdo šikuje do boje s dezinforma­cemi, se nikdo nezabývá škodami, které způsobují neinformac­e.

Útok byl údajně proveden v sobotu ve městě Dúmá, které je pod kontrolou radikálů. Podle agentury AFP to sdělili záchranáři z organizace Bílé přilby.

Aktivisté uvedli, že v domech a krytech se udusily celé rodiny. Podle nich je obětí víc než čtyřicet.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy dokonce 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace však není schopna „potvrdit či vyloučit“obvinění, že chemické zbraně použila syrská armáda.

Aktivisté zveřejnili videa, na nichž jsou vidět lidská těla s pěnou u úst. Nezávisle však pravost snímků nelze ověřit.

Bílé přilby odvádějí v Sýrii dobrou práci jako záchranáři, podobně jako SOHR se však jejich organizace stala zdrojem často zpochybňov­aných zpráv a terčem obvinění, že slouží opozici.

Americký prezident Donald Trump, který již jednou kvůli domnělému chemickému útoku ostřeloval vládní cíle v Sýrii, označil Asada za „zvíře“a dodal, že pokud se obvinění potvrdí, „zaplatí vysokou cenu“.

Podle syrské vlády jsou rebelové ve městě Dúmá na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy. Tomu odpovídá i včerejší zpráva, že poslední povstaleck­á skupina, která působí ve východní Ghútě, se s vládou dohodla na evakuaci právě z města Dúmá. V Dúmě působí skupina Džajš al-Islám, která se na rozdíl od ostatních povstaleck­ých skupin evakuaci vyhýbala. Má se údajně evakuovat do 48 hodin, a to do města Džarábulus, ležícího poblíž turecké hranice. (vod, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia