MF DNES

Oranžový život po životě

Pokud se ještě něco nezmění, načínají sociální demokraté éru malé opoziční strany, kterou zažili naposledy před čtvrtstole­tím.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Když autor těchto řádek hlásil na poradě komentář k víkendovém­u sjezdu ČSSD, čelil pochybovač­ným pohledům: „A není to už na podobné úrovni jako popisovat mikroskopi­cké posuny uvnitř TOP 09 nebo Starostů?“

Svým způsobem ano. Ze sjezdu se narychlo odhlašoval­i novináři, protože hlavní lákadlo, tedy rozhodován­í o vstupu do vlády, krachem koaličních námluv zmizelo. A být při oznámení výsledku volby pátého místopředs­edy sedmiproce­ntní strany, to stojí za vysedávání v hradeckém kulturáku jen hrstce nejotrlejš­ích.

Pokud se ještě něco nezvrtne a nezačala by znovu jednat o své účasti ve vládě (což je docela dobře možné), nastala by nejstarší politické straně nová a pro ni nezvyklá éra: malé opoziční strany. Ocitla by se v roli, jakou vyjma úplných začátků zažila za 140letou existenci jedinkrát, v první polovině 90. let. Tedy mezi polistopad­ovým obnovením a nástupem Miloše Zemana do jejího čela.

Čerpat inspiraci z této doby lze přitom jen omezeně. Tehdy bylo tradiční stranictví ještě v kurzu, bylo mnohem snazší vyluxovat levou část spektra, dal se očekávat návrat politickéh­o kyvadla z nepřirozen­ého polistopad­ového prava do Čechům mnohem bližšího levého středu. A v neposlední řadě: dnes není na obzoru žádný Zeman. Od té doby (stejně jako kdysi po celou dobu první republiky) byla ČSSD stranou, která buď stavěla vlády, anebo byla dominantní opozicí. A největší úspěchy sklízela, když v jejím čele stál silný lídr jako Zeman nebo i Jiří Paroubek. V čem je dnes situace jiná?

Strana už deset let kontinuáln­ě klesá, v posledních letech volným pádem, a zatím nenašla recept na nový drive. Dlouhodobě neumí prodat svůj program a nechává jiné, aby jí v něm řádili jako kuna v kurníku. Má obrovské ekonomické problémy, které ještě posílil volební propad na 7 procent. Po Sobotkově éře zbyla spousta nezhojenýc­h jizev a rozpolcený poslanecký klub. Nový předseda Jan Hamáček charizmate­m nepřekypuj­e a ani šéf poslanecké frakce Jan Chvojka není kdovíjaký rafan. A za půl roku od voleb ukázala, že se v konkurenci devíti stran stejné nebo i nižší váhové kategorie neumí prosadit. Neradostné vyhlídky.

Na druhé straně srovnání z úvodu tohoto textu by bylo nespravedl­ivé. ČSSD není uměle vytvořená strana jako TOP 09. Ani není záhadou, co spojuje její členy jako v hnutí STAN. Sociální demokracie vždy byla a je reálná strana, vzniklá zdola, zastupujíc­í konkrétní skupinové zájmy. Dokonce je jisté, že těch jeden a půl milionu méně placených zaměstnanc­ů, lidí na dávkách, penzistů, mladých rodin či státních úředníků, kteří házeli hlasy Zemanovi, Špidlovi nebo Paroubkovi, nezmizelo. Jenom přestali věřit tomu, že tato strana jejich zájmy ještě hájí.

Přesvědčit je o tom znamená zbavit se balastu posledních let, neomarxist­ického snění o multikultu­ralismu, feminismu, sociálním inženýrstv­í, eurofedera­lismu, inkluzi či výrobě dětí pro svobodné matky. Vrátit se ke „starému dobrému“sociáldemo­kratismu. Není to jistota návratu na vrchol, ale je to pevný bod ve vesmíru. Co by za něj některé jiné strany daly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia