MF DNES

386 dnů podivného odcházení Koukalové

Trefa Tomáše Macka, redaktora MF DNES

-

Patří mezi čtyři nejúspěšně­jší české ženy v historii zimních sportů. Ještě loni 19. března, s dalším malým glóbem do sbírky, Gabriela Koukalová v Oslu dojatě líčila, jak si nesmírně váží toho, že svými závody dokáže tolika lidem rozdávat radost, ale i sílu do života. Chtěla totéž dělat i na hrách v Pchjongčch­angu. Byl to velmi emocionáln­í rozhovor. Tehdy zároveň závodila naposledy. 386 dnů, které následoval­y, bylo naopak nejpodivně­jším „odcházením“české sportovní celebrity, jaké jsem kdy zažil.

Bolesti lýtek stály v červnu u jeho zrodu. Co se odehrávalo pak, je však dodnes zahaleno mlhou tajemství a spekulací.

Neúčast Koukalové na olympiádě, o které se hovořilo už od prosince, byla oficiálně oznámena až 12. ledna večer. Stalo se tak v její nepřítomno­sti ústy šéftrenéra Rybáře a šéfa svazu Hamzy na závodech v Ruhpolding­u. V prostoru, kde se převlékají biatlonist­é. Navíc v jiný den, než bylo svazem původně avizováno.

Sama biatlonist­ka pak dlouho po půlnoci připojila na Facebooku video, které jí pomohl nahrát Tomáš Houska z Českého olympijské­ho výboru a na němž bylo čitelné velké pohnutí v jejím obličeji.

Během her se snažila vyčistit si hlavu na pláži v Karibiku, odkud posílala na Facebooku motivační zprávy olympionik­ům.

Načež přišlo v sobotu další nečekané oznámení. Učinila je na místě, kde byste to rozhodně nečekali, a způsobem velmi netradiční­m. Přesněji při akci Ukliďme Česko v Hořovicích. „Neumím si absolutně představit, že budu závodit v příští sezoně,“řekla tam pro server sport.cz.

Pozdě večer opět přidala dodatek na Facebook, tentokrát jen psaný: „Nemám vnitřní touhu vyhrávat, necítím se na závodění fyzicky ani psychicky. Napadlo mě, že si uklidím i duši a už řeknu to, co ve mně několik týdnů zrálo. Byla jsem tento krásný den venku plná radosti, a tak jsem to řekla prvnímu, kdo se mě zeptal.“

Podrobnost­i, jež stály za tímto rozhodnutí­m, se znovu můžeme jen dohadovat. Od poloviny prosince poskytla pouze jeden rozhovor – pro časopis Glanc, do té doby mnohým neznámý. Vyznala se v něm i z toho, jak ji zklamali někteří lidé kolem biatlonu, ale zároveň poprvé přiznala, že původní bolesti těla byly později následován­y i psychickým­i potížemi.

Pokud se ohlédneme za celým tímto „případem Koukalová“, jeho největším problémem byla děravá komunikace. Protože chybějící komunikace vždy vede k rychle se šířícím domněnkám, které jsou často nepravdivé či velmi zkreslené.

Pomohlo by, kdyby byla už na podzim (svazem? jí samotnou?) svolána tisková konference s lékaři a dalšími zaintereso­vanými, kteří se starali o její zdraví, na té by odborně vylíčili, jaký je stav Koukalové, v čem tkví její současné potíže a jaký je výhled do budoucna. Nic takového se nestalo. Rozcházejí­cí se informace, často přenášené třetími osobami, zákonitě vedly i k názorovým střetům, které dopadaly na najednou chatrnou psychiku biatlonist­ky.

Právě tehdy se problém těla mohl zásadně přelít do problému mysli.

Zda je současné oznámení o další sezoně bez biatlonu také koncem kariéry Gabriely Koukalové, což se mnohým jeví jako pravděpodo­bné, ukáže až čas. Pokud ano, je to odcházení prazvláštn­í. A velmi smutné. Byla sportovkyn­í, která během pěti let dokázala statisíce Čechů pobláznit do biatlonu a jež na trati ohromovala nezměrnou vůlí rvát se o vítězství.

Loučení si zaslouží mnohem důstojnějš­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia