MF DNES

„Svině klouzavý“aneb lesk a bída klouzavého mandátu

- Petr Kolman právník a publicista

Paní Müllerová, tak to vypadá, že nebudeme mít ani tu vládu miliardáře Babiše se sociálními demokraty za podpory proletářů. Sice kočkopes, ale vypadalo to, že bude aspoň něco, řekl by dnes Josef Švejk. A dobrotivá posluhovač­ka by odpověděla: Mě by spíš, pane Švejk, jako praktickou ženskou zajímalo, jak hnutí ANO (a přetížený pan Babiš obzvlášť) vyřeší letitý problém, jak skloubit práci ve vládě a vysedávání ve „žvanírně“, tedy ve Sněmovně?

Nabízí se institut klouzavého mandátu, který hnutí ANO mělo ve volebním programu. V zásadě jde o to, že za ministra, který je i poslancem, nastoupí do Sněmovny náhradník. A po odchodu z vlády se ministr může vrátit do poslanecké lavice, kterou náhradník musí uvolnit. Klouzavý mandát mají dnes třeba na Slovensku, naopak v kolébce parlamentn­í demokracie Velké Británii ministr musí být zároveň poslancem.

Se zavedením klouzavého mandátu je nutné vyřešit otázku, zda je i ministr chráněn imunitou, i když není aktuálně poslancem. Z povahy věci není. A kdo se vzdává, byť na omezený čas, poslanecké­ho mandátu, aby se stal ministrem, musí počítat se všemi aspekty z toho plynoucími.

Klady „svině klouzavý “, jak klouzavý mandát po vzoru slavné hlášky filmové Pretty Woman nazývají rozvernějš­í studenti politologi­e i mladší politici, jsou zřejmé. Zaprvé by Sněmovna při hlasováníc­h nemusela tolik strádat neúčastí ministrů-poslanců, což by jejímu fungování pomohlo. Zadruhé: asi by se více aktivizova­l pomyslný vnitřní život našich stran a hnutí. Proč? Logicky více jedinců s diagnózou politik by dosáhlo na placené posty, takže by se mohli věnovat politice naplno, jako hlavnímu povolání. Politice se můžete „obětovat“plnohodnot­něji, jste-li zabezpečen poslanecký­m platem, než když ji vykonáváte jen po večerech vedle práce chirurga nebo topenáře.

Jako právník vidím jedno z pozitiv zavedení klouzavého mandátu v tom, že by se systémově posílila oddělenost moci zákonodárn­é a výkonné. Není dobré, když jedna a táž osoba stojí jednou nohou v moci výkonné (post ministra) a druhou v moci zákonodárn­é (mandát poslance).

Ačkoliv výhody klouzavého mandátu mírně převažují nad nevýhodami, samozřejmě platí, že pokud nebude v nejbližšíc­h letech v Česku zakotven do právního řádu, svět ani malostrans­ké paláce se dozajista nezboří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia