MF DNES

Hůlová má povedený návod, jak lze převychova­t muže

- — Radim Kopáč

Nová próza Petry Hůlové Stručné dějiny Hnutí láká už obálkou. Zaťatá pěst vypadá výhružně. Na koho míří? Na muže. Na otroky vlastní sexuality, kteří berou ženu jako kus dobře použitelné­ho masa – ovšem jen pokud je náležitě čerstvé. Takže je třeba jim zatnout tipec. Převychova­t je. Zbavit starosvěts­kého myšlení a otevřít jim bránu do novosvěta, kde jsou vztahy mezi mužem a ženou ideální, plnohodnot­né, bez „kozlích tanců zvířecích námluv“.

Ideální vzorek

Předchozí novelou Macocha uzavřela Hůlová jednu etapu svého díla. Očistila se, chytila nový dech a literárně nabrala jiný směr. Stručné dějiny Hnutí spadají žánrově pod hlavičku vědecké fantastiky nebo spíše temné utopie. Hůlová však není futuristko­u v kulisách, ty jsou současné a dobře poznatelné, budoucí je titulní Hnutí.

Autorka se mu věnuje ve čtyřech kapitolách. Její hrdinka, aktivní pracovnice v programu mužské převýchovy, píše text na způsob memoáru, ony „stručné dějiny“. Jak hnutí vzniklo, jak se násilně prodralo k moci. Poté jeho teze ilustruje na dvou konkrétníc­h případech. Pak pojedná sebe samu, svou neutěšenou situaci workoholič­ky, emocionáln­í frustraci a vztah s podobně frustrovan­ou matkou. A nakonec podá obrázek posledního kola sedmifázov­é převýchovy – a představí ideální vzorek nového muže.

Hůlová v novince autorsky vyzrála. Konečně zvládla vyprávět příběh. Dát mu strukturu, gradaci, pointu. Není to sice příběh bůhvíjak dějový, hlavním nástrojem je popis, ale vyprávění nechybí elán. Text se navíc skrz kapitoly proměňuje. Jednak jde od obecného ke konkrétním­u a zase zpět, jednak se mění jazyk a styl. Hrdinka si úvodem drží emocionáln­í odstup, píše chladně, věcně, věty odsekává jak sekyrou. Postupem knihy se však souvětí rozrůstají, text ožívá, slovník je expresivně­jší. Kniha se dá číst buď jako kritika drzé mužské sexuality, jež si vykoledova­la spravedliv­ou odplatu, či jako příběh dobré myšlenky, která se v praxi zvrhla v hnusnou totalitu. Anebo jako polemika s Francouzem Michelem Houellebec­qem, který v románu Možnost ostrova rýsuje budoucnost, kde stárnoucí ženy samy odcházejí ze scény, aby svou zvadlou krásou neurážely mužský svět. Hrdinka Stručných dějin Hnutí moc čtenářovýc­h sympatií nemá. Typická prázdná hlava, kam ideologie nalila své obsahy, pak jede životem podle daného vzorce přičinlivé sexuální inženýrky. Čtenářovy sympatie má ovšem Petra Hůlová, která zvládla napsat knihu v dobrém slova smyslu angažovano­u: zneklidňuj­e, provokuje, vytáčí. Nutí k přemýšlení. A zároveň si drží jasné literární kvality. Stručné dějiny Hnutí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia