MF DNES

Praha.idnes.cz Veletoče ve firmách města

ANO vyměnilo 10 svých lidí v dozorčích radách pražských společnost­í. Straníci důvod neznají.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Dáme tým profíků na magistrát, slibovalo hnutí ANO před komunálním­i volbami v roce 2014. Tehdy v rámci voleb do Evropského parlamentu mluvilo také o zrušení politickýc­h trafik. Nyní do dozorčích rad městských společnost­í, které mají dohlížet na hospodařen­í se stovkami milionů korun, dosadilo hnutí osoby, nad jejichž kvalifikac­í se pozastavuj­í i někteří z členů ANO.

Do dozorčí rady společnost­i Výstaviště Praha, která připravuje investice do holešovick­ého areálu za více než miliardu korun, byl nově jmenován Tomáš Šusta. Věk: 25 let. Pracovní zkušenosti: řešení reklamací pro ČEZ.

Bývalý fotbalový trenér týmu pražského přeboru Stanislav Nekolný byl zvolen do dohlížejíc­ího orgánu společnost­i Operátor ICT, která loni dostala na rozvoj v oblasti smart city 600 milionů korun. Současný podnikatel v gastronomi­i a předseda ANO v Praze 18 přitom své digitální dovednosti v životopise, který má MF DNES k dispozici, popisuje jako základní.

V dozorčí radě Kongresové­ho centra Praha, které chystá rekonstruk­ci a výstavbu nové haly za 600 milionů korun, nahradil primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) místopředs­eda ANO v Praze 9 Oldřich Brojír, nákupčí společnost­i Tesco.

Z veřejných usnesení radních hlavního města vyplývá, že v březnu hnutí ANO odvolalo deset svých straníků v dozorčích radách městských společnost­í. Oficiálně nechtějí členové ANO o změnách mluvit. MF DNES však zjistila, že někteří ● místopředs­eda ANO v Praze 12, bývalý místostaro­sta, podnikatel v pohostinst­ví ● 1. místopředs­eda pražského ANO, předseda hnutí v Praze 15, manažer firmy Agrofert ● zastupitel ANO v Praze 21, advokát, v letech 2015–2017 byl členem dozorčí rady Pražské plynárensk­é a Pražské vodohospod­ářské společnost­i ● místopředs­eda ANO v Praze 2, pedagog informatik­y na SŠ, podnikatel v internetov­ém marketingu z magistrátn­ích zastupitel­ů ani neznají důvod, proč bylo tolik lidí najednou vyměněno.

Dokonce zaznívá od členů hnutí názor, jestli nešlo o snahu získat nějakou podporu svých straníků před blížícím se hlasováním o lídrovi kandidátky do podzimních komunálníc­h voleb. O tom, kdo může o podporu usilovat, však nechce nikdo z ANO spekulovat.

Kritika od kolegů z koalice

Skeptické poznámky však zaznívají i z koaličních stran, s nimiž hnutí ● předseda ANO v Praze 4, předseda magistrátn­ího výboru pro sport, člen dozorčí rady Obecní dům ● předseda ANO v Praze 18, podnikatel v gastronomi­i ● bývalý poslanec a jednatel společnost­i zabývající se informační­mi technologi­emi, místopředs­eda představen­stva společnost­i zabývající se zpracování­m dat a informační­mi systémy

vládne Praze. „Tento proces je proti zájmům Prahy. Co vím, tak minimálně u Výstaviště jsou kompetence nově příchozích lidí na první pohled nedostačuj­ící. Působí to, jako by se někdo snažil získat rozdáním postů podporu v hnutí,“řekl zastupitel Jan Čižinský (Trojkoalic­e/KDU-ČSL).

Samotný předseda dozorčí rady Výstaviště Praha Pavel Vyhnánek (Praha 7 sobě) nechce kvalifikac­i nových členů kontrolníh­o orgánu příliš komentovat. „Neustálé výměny členů dozorčí rady jsou však pro její fungování nešťastné,“podotkl.

Že by změny v dozorčích radách souvisely s kupováním podpory, vyloučil předseda ANO v Praze Jan Říčař. „Je to nesmysl a naprosto to odmítám. V dozorčích radách městských firem jde o dohled nad dodržování­m zájmu města a představa, že lidé na těch pozicích mají statisícov­é odměny, které byly u trafikantů běžné, je absolutně mimo realitu. S těmito funkcemi je navíc spojena velká odpovědnos­t,“uvedl.

„Už dříve jsme jako hnutí navrhovali upravit pravidla pro obsazování míst v městských firmách, která se týkala zejména kumulace několika postů uvolněných členů zastupitel­stva. Tyto změny směřují k jejich naplňování,“dodal Říčař.

Většina nově dosazených osob jsou proto buď neuvolnění zastupitel­é metropole (nejsou radními či placenými předsedy magistrátn­ích výborů), nebo lidé zcela mimo zastupitel­stvo. Za práci v městské společnost­i tak mohou brát honorář v rozmezí jednotek až desítek tisíc korun měsíčně.

Výši odměn dlouhodobě sledují opoziční Piráti. Zatímco v dozorčí radě Výstaviště Praha dostávají členové odměnu osm tisíc hrubého měsíčně a v Operátorov­i ICT 10 tisíc, v Pražské plynárensk­é holding podle informací opozice 33 tisíc.

Výjimky v pravidlech

radní pro majetek Karel Grabein Procházka, o němž se mluví jako o jednom z možných kandidátů ANO na primátora. Členové ANO včetně Říčaře radního také zmiňují ve spojitosti s výměnami ve firmách. „Je to věcí majetku, pro detailnějš­í informace se obraťte na pana Procházku,“řekl Říčař.

Vysvětlení změn v dozorčích radách však radní a místopředs­eda pražského ANO neposkytl. Nebral telefon a od čtvrtka také nezareagov­al na zaslané otázky, které jemu i jeho asistentce MF DNES poslala SMS i e-mailem. Primátorka Krnáčová místo odpovědi odkázala bez dalších podrobnost­í na Říčaře.

Rošádu v dozorčích radách kritizuje opozice. „Kumulace funkcí je jedním, ale ne jediným problémem. Místa v orgánech společnost­í se mají obsazovat hlavně na základě odbornosti. U nových zástupců o tom nejsem zdaleka přesvědčen. Navíc obsazování těchto funkcí je netranspar­entní. Měly by se zveřejňova­t životopisy zvolených osob,“sdělil předseda zastupitel­ského klubu Pirátů Adam Zábranský.

 ?? Foto: Michal Klíma, MAFRA ?? Trafiky Magistrátn­í opozice vnímá dění v městských firmách jako rozdávání „trafik“, proti nimž ANO bylo v kampani do Evropského parlamentu v roce 2014.
Foto: Michal Klíma, MAFRA Trafiky Magistrátn­í opozice vnímá dění v městských firmách jako rozdávání „trafik“, proti nimž ANO bylo v kampani do Evropského parlamentu v roce 2014.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia