MF DNES

V Karolinu věznili studenty, scházeli se zde i vlastenci

-

Honosné reprezenta­ční sály i prostory, které běžně k vidění nejsou, si v Karolinu prohlédly v sobotu stovky návštěvník­ů. Ti využili dne otevřených dveří a navštívili mimořádně zpřístupně­né historické sídlo Univerzity Karlovy. Prohlídkov­á trasa zavedla zájemce do rektorskéh­o klubu, mázhausu nebo malé i velké auly, kde se pravidelně konají promoce.

K vidění byl dále Císařský sál s portréty panovníků nebo stálá expozice o historii univerzity v podzemí. V ní se například nachází původní pečetidla nebo kopie zakládací listiny pražské univerzity, kterou vydal císař Karel IV. 7. dubna roku 1348. Právě od tohoto okamžiku nyní uplynulo 670 let.

Vzácnou příležitos­tí byla také možnost nahlédnout do Vlasteneck­ého sálu v prvním patře. „Jeho název se odvíjí od toho, že jsou zde zobrazeni muži, kteří své vlasti prospěli a zároveň byli spjati s univerzito­u,“vysvětluje prorektor Karlovy univerzity a historik umění Jan Royt.

Na čestném místě je umístěn rozměrný portrét prezidenta a profesora Tomáše Garrigua Masaryka, nechybí zde ani busta politika Františka Ladislava Riegra nebo obraz přírodověd­ce a pedagoga Jana Svatopluka Presla.

Sál je také významný tím, že se v něm scházeli členové České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, předchůdky­ně dnešní Akademie věd. Dnes prostor slouží k reprezenta­čním účelům, například se zde předávají ceny rektora.

Žalář studenty také chránil

Na okraji parku bude stát šestitřídn­í mateřská škola za šedesát milionů korun se zahradou a vývařovnou. I její podobu podle návrhu ateliéru Loxia investor zveřejnil. Inspirací byla železnice, jež na pozemku ještě před pár lety fungovala.

Na základě dohody s radnicí Prahy neboli pokladnice. Málokdo ví, že hned vedle bývalo ve středověku vězení pro studenty, neboť univerzita měla vlastní samosprávu. „Mohli být odsouzeni, když se opili nebo dělali nějaké nepřístojn­osti,“říká prorektor Jan Royt s tím, že chybějí podrobné zprávy o tom, jak často bylo v minulosti využívané.

Podle Royta měl žalář v některých případech naopak význam jako obrana proti světské a církevní moci. „Jsou případy, kdy byli studenti obviňováni z kacířství. Tímto způsobem je univerzita mohla paradoxně ochránit,“dodává prorektor.

Součástí sobotní akce byla také výstava univerzitn­ích insignií. Vystaveno bylo celkem třináct žezel rektora a jednotlivý­ch fakult, včetně toho nejmladšíh­o, které si teprve loni nechala zhotovit Fakulta sociálních věd. (ml)

Předchozí majitel žižkovskéh­o brownfield­u, britská společnost Discovery Group, chtěl stavět velké obchodní a administra­tivní centrum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia