MF DNES

Bod nula. Nová éra začala

Davis Cup, verze 2018: mladší parta bez hvězd. Bude to stačit?

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

še vypadá jinak. Skromněji, s více otazníky, s nejasnými přísliby. A tak je nejlepší si stále opakovat slova, která po svých dvou vítězných duelech v Davis Cupu řekl Jiří Veselý: „Co bylo, bylo. A už je to pryč.“Cesta z bodu nula začala. Čeští tenisté si zahrají o návrat do Světové skupiny, proti Izraeli to nebyla těžká mise. Jednička Veselý i dvojka Adam Pavlásek zvládli jak své singly, tak společnou čtyřhru.

Žádná krasojízda, ale dobře splněná povinnost. Příští cíl: zářijová baráž, kterou Česko loni nezvládlo. Dívat se dál je zatím zbytečné. „Samozřejmě je těžké v dnešní době dosáhnout na mety, které zvládli Tomáš Berdych a Radek Štěpánek,“říká Jaroslav Navrátil. Kapitán-realista si je vědom, že roky hojnosti byly spíš výjimkou než pravidlem. „Tohle se bude v budoucnu někomu dokazovat jen těžko. Pro současné kluky by mohlo být prvním krokem – pokud by byl příjemný los – vrátit se přes baráž mezi elitu. Myslím, že tam patříme.“

Tým měnit nehodlám

výkony, tým by se do září neměl měnit,“potvrzuje Navrátil.

Bez Berdycha se Štěpánkem už Češi museli loni na neúspěšnou baráž do Nizozemska, ale aspoň malá naděje se tehdy ještě mihotala.

Dohasla. Ze Štěpánka je trenér, Berdych definitivn­í reprezenta­ční adieu oznámil v únoru. „Davis Cup můžou vyhrát jen takové osobnosti, jako byli ti dva,“říká Navrátil. Co bylo, bylo. Vše je jinak. Úplně všechno. Nikoli jen negativně. V tučných letech (včetně finále z roku 2009) byli Berdych a hecíř Štěpánek středobode­m úplně všeho. Logicky: to oni táhli národní tým až do hvězdných sfér.

„Všechno se soustředil­o okolo Tomáše a Radka, všechno se pro ně dělalo. Teď kluci nevědí, jestli bude hrát ten, nebo onen,“dodává kapitán. „Tým potenciál určitě má. Je mladší. Drží při sobě. Partu kluci vytvořili výbornou, vycházíme dobře. Co si řekneme, to platí.“

Postup je teď cenný jako titul

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia