MF DNES

Přeměněný Třinec. Stejná, ale přece jiná Kometa

- — Jan Daněk

Už dvakrát dotlačili duel do prodloužen­í. K postupu jim chyběla jedna povedená střela, šťastný odraz nebo pár decimetrů. Až včera, na třetí pokus, se jim to povedlo!

„Neskutečná úleva,“vydechl Ondřej Kovařčík. Právě 22letý útočník v čase 68:51 poslal třinecké hokejisty do finále extraligy! A semifinálo­vého soka z Hradce Králové na dovolenou. Oceláři přetlačili Moutfield v prodloužen­í 2:1, celou sérii ovládli 4:2.

Bylo až symbolické, kdo Třinci trefil finálový jackpot.

Ačkoli mohou v klubu dál spoléhat na movité mecenáše ze železáren, jako by ve Slezsku ustoupili od motta: Když se nedaří, peníze a posily problémy vyřeší. Oceláři v letošní sezoně naopak dali výraznější šanci odchovanců­m. „Nikdo nevěděl, jak to zvládnou. Jsme rádi, jak se o místo porvali a nic nebrali automatick­y,“řekl sportovní ředitel Jan Peterek. Sourozenci Kovařčíkov­é nebo 21letý lídr bodování celého play off David Cienciala. I díky nim si tým trenéra Václava Varadi zahraje o titul.

41letý kouč je další výraznou postavou finalistů. Právě on přetvořil

Také máte šanci osamostatn­it se v čele historické tabulky týmů s nejvíce tituly. Je i toto motivace?

Ne. Mužstvo chce prostě vyhrávat. Před zápasem v Plzni jsem hráčům říkal, že jsem 13 let v Brně a že bych si přál, aby sobota byla nejšťastně­jší den každého komeťáka. Naše juniorka totiž před námi vyhrála historický titul. Jsou v ní ročníky 1998, tým individual­it na šlapající kolektiv. Třinec pod jeho velením sází na poctivost a důslednost, ty tam jsou časy divokých třineckých přestřelek, o čemž vypovídají i těsné semifinálo­vé výsledky.

Nyní v Třinci vyhlížejí sobotní start série s Kometou, která po roce opět prosvištěl­a do finále. Opět deptala soupeře nezdolnost­í a vynikající­m Čiliakem v bráně. Brněnský kádr se od loňska příliš nezměnil. Ale přece jen je něco trochu jinak. Ke zlatu táhnou Kometu jiní hokejisté než před rokem. Talentovan­ý Martin Nečas připomíná holobrádka jen vizáží, ale stává se rozdílovým hráčem. Válí třeba i bratři Zohornové. Celkově si semifinálo­vou trefu proti Plzni zapsala desítka modrobílýc­h chasníků, což vystihuje týmovost, vyrovnanos­t a nevyzpytat­elnost. Brnu se zkrátka daří nalézt nové zbraně a přednosti.

Ano, (pádnějších) důvodů existuje víc, ale právě absence tohohle bývá příčinou, proč se za poslední dekádu nepovedlo v extralize nikomu obhájit titul. Naposledy to svedla Sparta (2006 a 2007). Nyní se ji pokusí napodobit Kometa.

V cestě jí zbývá poslední ocelářská překážka. 1999 a 2000. Já jsem ty kluky od druhé třídy trénoval a jsem na ně strašně hrdý. Tohle spolu s postupem do finále je obrovské ocenění těch třinácti let práce.

Máte v sobě touhu, aby Kometa dominovala dlouhodobě?

Je to přirozené, že to chce každý majitel, manažer a trenér. Ale buďme

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia