MF DNES

Miliardový IT průšvih M

Denně se na ministerst­vu práce zbytečně utratí milion za nesmyslné IT zakázky

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

inisterstv­o nepotřebuj­e nakupovat žádné nové IT systémy. „Chceme využít to, co už máme,“říká Oleg Blaško, náměstek ministryně práce pro IT.

Jak to aktuálně vypadá s IT systémy na ministerst­vu práce?

Pokud k 1. lednu 2019 nebude spuštěn systém Zaměstnano­st a zprovozněn­o a zintegrová­no všech sedm navazující­ch IT projektů, bez kterých je řešení k ničemu, tak doporučím všechny zrušit jako nezpůsobil­é. Už dnes jsme dva roky ve skluzu a původní rozpočet je několikaná­sobně přečerpaný kvůli požadavkům na změny v již zadaných zakázkách.

Můžete vyčíslit, o kolik se utratilo zbytečně víc za IT za ministryně Michaely Marksové a kolik za ministra Jaromíra Drábka?

K tomu se neodvážím vyjádřit. Podle zprávy NKÚ u několika zkoumaných IT zakázek nehospodár­nost 1,3 miliardy korun. Finální škoda může být vyčíslena až podle toho, zda se podaří spustit projekt Zaměstnano­st k 1. lednu 2019. Podle NKÚ každý den dvojích plateb za IT systémy znamená milion korun zbytečně vynaložený­ch prostředků. Myšlenka výměny IT systémů je identická, způsob provedení u Drábkova náměstka Vladimíra Šišky byl lepší v tom smyslu, že je dokázal alespoň uvést do provozu. My nyní nemáme spuštěno nic. Co se týká administra­ce zakázek, na to náměstek Šiška nedbal, a proto nyní čelí obviněním. V případě IT náměstka ministryně Marksové Roberta Baxy je administra­ce o něco lepší, ale ukazuje se, že míra kreativity je zarážející, což může mít děsivé dopady na ministerst­vo.

Ministerst­vo aktuálně čelí žalobě od společnost­i OKsystem, která řádně vysoutěžil­a zakázku na systém Dávky, začala na ní dělat a ministryně Marksová ji krátce před odchodem náhle zrušila. Druhý klíčový IT systém pro úřady práce Zaměstnano­st (dodavatel Atos IT Solutions and Services) zase nabírá čím dál větší zpoždění a dochází tam ke změnám v zadání a k navyšování ceny oproti vysoutěžen­é. Jak to začnete rozmotávat?

To není vše. Neúspěšný uchazeč Tesco Software nově dal k antimonopo­lnímu úřadu podnět právě na systém Zaměstnano­st. A firma OKsystem podala námitku k nově vyhlášené zakázce na systém Dávky s tím, že ministerst­vo poptává věci, které už byly v rámci zrušené zakázky dodané. Navíc upozorňuje, že pokud u soudu vyhraje, bude stát platit za systém dvakrát. Nicméně fungování stávajícíc­h systémů využívanýc­h úřady práce je momentálně zajištěné na základě smlouvy zadané v jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU) na konci roku 2016. Pokud se tedy nestane, že antimonopo­lní úřad zadání zakázky otevřené soutěže shodí a nezakáže plnění ze smlouvy. My teď ze všeho nejdřív potřebujem­e vyřešit ekonomický informační systém ministerst­va.

V čem je problém?

Zpráva NKÚ loni v listopadu konstatova­la, že účetnictví ministerst­va za období roku 2016 je netranspar­entní a neprůkazné. V té době docházelo k několikáté výměně systému. Máme v tuto chvíli dva systémy a ministerst­vo tak platí služby dvakrát: za systém Gordic zhruba 100 milionů korun a za systém od Atosu bychom měli podle vysoutěžen­é smlouvy platit 35 milionů korun, ale se změnovými požadavky se pohybujeme na skoro 90 milionech.

V souvislost­i s postavením společnost­i OKsystem se používá označení vendor lock-in, zjednoduše­ně, že ministerst­vo je na tomto dodavateli závislé a nikdo jiný ho nemůže nahradit. Co na tom je pravdy?

To je v principu nesmysl. Vendor lock-in znamená, že dodavatel drží práva k licencím, a k tomu zde nedošlo. Ministerst­va má práva k veškerým IT programům a v notářské úschově jsou uloženy zdrojové kódy k nim. V okamžiku, kdy je převezmeme a předáme třetí straně, aby je upravovala a spravovala, ztrácíme záruky na tyto kódy od společnost­i OKsystem. To je ale standardní postup. Ministerst­vu chybějí schopní lidé, kteří s technologi­emi umějí pracovat. Jde o neschopnos­t státní správy starat se o své IT.

Není paradoxní, že firma, proti které předchozí vedení ministerst­va brojilo, má ze současné situace největší prospěch?

Pro mě je problemati­cké akceptovat cenu, za kterou ministryně Marksová v rámci JŘBU s OKsystemem uzavřela smlouvu na prozatímní provozován­í IT systémů. Provozní náklady se vyšplhaly na několikaná­sobek oproti roku 2013. Tehdy jsme čistě za provoz průměrně platili 130 milionů korun ročně, dnes platíme přes 500 milionů. Budeme muset interně vyšetřit, co k tomu ministerst­vo vedlo. Jednali jsme se společnost­í OKsystem a ta nám jako projev dobré vůle nabídla slevu pět procent na všechny služby. Zdá se to málo, ale mluvíme zde o desítkách milionů korun.

Jak budete dál postupovat?

Máme teď v majetku ministerst­va všechno možné – programy OKsystemu, Vítkovic, systémy zadané za náměstka Baxy, licence od Microsoft, Oracle, SAP i Gordic. Nemusíme nakupovat nic nového. Nejpravděp­odobnější variantou je vypsání soutěže formou dialogu na dodavatele, který nám z toho poskládá funkční systém na výplatu dávek a vypsání otevřené soutěže na dodavatele, který to bude provozovat.

Zmínil jste, že ministerst­vo nemá schopné lidi na IT. Proč?

Byli tu, možná neuměli dokonale anglicky, ale uměli jednat s dodavateli, byli to zkušení mazáci, zažili náměstka Šišku a všechny veletoče kolem IT, které se tu děly. Jenže po nástupu ministryně Marksové, kdo něco namítal proti postupu nového vedení, skončil. Místo toho tu nastoupila parta externistů – firem i fyzických osob. Ministryně Marksová jim udělila 27 výjimek na dodávky konzultačn­ích služeb v rámci zakázek malého rozsahu do dvou milionů korun ročně. Tím se obcházel služební zákon a udržovala se neschopnos­t samotného ministerst­va dělat si IT věci samostatně. NKÚ zkontrolov­alo namátkou sedm těchto výjimek a u všech našel hrubá porušení. Z výkazů práce nelze prokázat, co vlastně bylo dodáno. Šetřili jsme tu případ, kdy jedna osoba byla najata dvakrát – jednak na IČO, a zároveň jako zaměstnane­c dodavatels­ké firmy. Externisté řešili všechny IT projekty a rozhodoval­i. Nad nimi seděla uzavřená takzvaná krizová skupina, a ostatní lidé na ministerst­vu včetně náměstků tak vůbec nevěděli, co se tu odehrávalo.

Měl tedy vůbec někdo přehled o tom, co se děje kolem IT projektů? Náměstek pro IT Robert Baxa?

Ano, ale náměstek Baxa, o kterém mnoho lidí říkalo, že o všem rozhodoval, skoro pod ničím kontroverz­ním podepsaný není. Jsou tam podepsaní ředitelé odborů Jiří Károly a Karel Svítil, případně ministryně Marksová nebo náměstkyně Iva Merhautová.

Případné trestní oznámení tedy bude mířit na tyto lidi?

To nemohu předjímat, právníci rozhodnou, jak ochránit zájmy ministerst­va. Vše se odvíjí od dokončení kontroly NKÚ. Závěrečná zpráva by měla být účinná v polovině května. Samozřejmě nečekáme a s předstihem už se na to právně připravuje­me.

 ??  ??
 ??  ?? Oleg Blaško, náměstek ministryně práce pro IT
Oleg Blaško, náměstek ministryně práce pro IT
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia