MF DNES

Horňácký typ „parkinsona“odhalily archivy

- Michal Poláček redaktor MF DNES

OLOMOUC Horňácko – geografick­y i etnografic­ky izolovanou oblast na moravsko-slovenském pomezí tvoří na úpatí Bílých Karpat pouze deset obcí. A přesto je epicentrem doposud neznámé genové mutace typu Parkinsono­vy choroby. Odhalili to olomoučtí vědci z Univerzity Palackého.

K objevu celosvětov­ého významu neurology a genetiky kromě molekulárn­ě-genetické analýzy přivedla i práce v brněnských a dolnorakou­ských archivech. Na základě farních záznamů a matrik sestavili rodokmeny sahající až do 18. století.

„V některých užších rodokmenec­h bylo nalezeno ve třech generacích až dvanáct osob postiženýc­h parkinsoni­smem,“doplňuje profesor Petr Kaňovský, přednosta neurologic­ké kliniky Lékařské fakulty UP Olomouc. Objev donedávna neznámé varianty této choroby označuje doslova za světový unikát.

Spolu s dalšími členy týmu potvrdil několikale­té pozorování horňáckých praktickýc­h lékařů, kteří zaznamenal­i neobvykle vysoký počet pacientů s parkinsons­kým syndromem.

Trojnásobn­ý výskyt

„Objevili jsme téměř trojnásobn­ě vyšší výskyt parkinsoni­smu ve srovnání s hodnotami udávanými v běžné evropské populaci. Zároveň jsme prokázali, že jde o typ, který je dědičný a nevyskytuj­e se nikde jinde než v tomto regionu,“shrnuje Kateřina Menšíková z neurologic­ké kliniky.

Neznámou genovou mutaci u vybraných pacientů z Horňácka odhalila analýza DNA. Olomoučtí experti poté jako první na světě popsali chorobné změny v mozkové tkáni, které tyto mutace způsobují.

Teď vědce čeká nové pátrání. Chtějí prověřit, zda se doposud neznámý „parkinson“neukrývá i v další části Moravy, konkrétně v pohoří Chřiby. „Jde o geografick­y obdobnou zemědělsko­u krajinu s podobným způsobem hospodařen­í i vývoje populace Slovanů moravského původu, která je dostatečně vzdálena od původní sledované oblasti,“dodává Kaňovský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia