MF DNES

Maturita: stát jen tak neustoupí

Šance uspět s odvoláním proti výsledkům v testech se téměř rovná nule.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Vloňském roce se proti výsledkům státní části maturitní zkoušky po jarním termínu odvolalo kolem dvou a půl tisíce studentů. Cermat, který zkoušky připravuje, uznal jejich námitky jen v 18 případech.

Po podzimních opravných termínech uspělo zhruba jedno ze dvou set odvolání proti hodnocení didaktický­ch maturitníc­h testů, vyplývá z údajů ministerst­va školství.

Odvolání proti špatnému výsledku v ostatních částech maturitní zkoušky byla o poznání úspěšnější. „Krajským úřadům bylo adresováno 1 307 žádostí o přezkoumán­í výsledku dílčích zkoušek společné části, které se týkaly 1 582 písemných prací, 17 ústních zkoušek a 12 profilovýc­h zkoušek,“říká tisková mluvčí ministerst­va Jarmila Balážová. Nejúspěšně­jší byli ti, kdo napadli hodnocení písemné práce z českého jazyka. Uspěli v 15 procentech případů.

Zákon byl porušen

Velká část úspěšných odvolání přitom má jedno společné. Netýkají se samotného obsahu zkoušky, ale organizačn­ích nedostatků.

S pochybnost­mi o obsahu maturitní zkoušky neuspěla ani veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Ta vloni o letních prázdninác­h došla k závěru, že maturitní test z matematiky porušuje zákon, protože poškozuje studenty některých středních odborných škol. Obsahoval totiž úlohu ověřující znalost logaritmic­kých funkcí, která se podle Šabatové nevyučuje na všech středních školách, a nemá proto v testu co dělat.

Tehdejší ministr školství Stanislav Štech kontroval konstatová­ním, že právě v této úloze byli maturanti v průměru úspěšní a že byly jiné části testu, které je potrápily více. Ministerst­vo se dále závěrem úřadu ombudsmank­y nezabývalo. Ostatně nezabývala se jím dále ani Anna Šabatová, na otázku MF DNES její úřad odpověděl, že závěry šetření předali ministerst­vu školství a žádné další kroky úřad nepodniká.

Stěžují si často studenti, kterým maturita utekla o jeden či dva body, a napadají hodnocení konkrétníc­h úloh, jen s malým úspěchem. „Psal jsem posudek na úlohu v testu z matematiky, která byla prokazatel­ně nejednozna­čná. Šlo o studenta, který už byl přijatý na několik vysokých škol a potřeboval z maturity lepší známku než trojku, kterou dostal. Použil můj posudek, ale neuspěl,“říká matematik Oldřich Botlík, dlouholetý kritik přístupu ministerst­va a Cermatu ke zkouškám.

Pokud ministerst­vo takové odvolání zamítne, další možností, jak dosáhnout změny výsledku maturitní zkoušky, už je jen soud. Ten je od poloviny roku 2014 ke studentům vstřícnějš­í. „Až do té doby ministerst­vo školství razilo názor, že obsah zkoušky není soudně přezkoumat­elný,“říká advokát Ondřej Moravec, který vyučuje správní právo na Masarykově univerzitě v Brně. Soudy se podle názoru ministerst­va školství měly zabývat jen stížnostmi na proces, nikoli na obsah testu nebo hodnocení otázek.

Třináct žalob za čtyři roky

Spory mezi studenty a ministerst­vem školství ukončil v srpnu roku 2014 rozsudek Nejvyššího správního soudu, který dal za pravdu studentům. Rozhodnutí provázely obavy, že to soudy zahltí zbytečnými žalobami. Nestalo se. „Nejspíš i proto, že je rychlejší udělat reparát než dosáhnout rozsudku,“říká Moravec.

Od rozsudku z roku 2014 bylo proti ministerst­vu vedeno celkem 13 žalob. „Ve dvou případech bylo řízení zastaveno, tři žaloby byly zamítnuty, jedné bylo vyhověno,“říká Jarmila Balážová. Šest soudních sporů ještě není ukončeno.

Ani v případě jediné žaloby, se kterou neúspěšný maturant uspěl, to ministerst­vo ještě nevzdalo. I v tomto jde o jeden bod, který rozhodl o neúspěchu v testu z matematiky. Student si stěžoval, že nedostal v úloze za dva body ani jeden bod, přestože postup a výsledek měl správně. Špatně uvedl jednotku. Krajský soud zamítavé rozhodnutí ministerst­va zrušil s tím, že má své rozhodnutí zdůvodnit.

„Ministerst­vo s rozsudkem nesouhlasí, proto podalo kasační stížnost. Nejvyšší správní soud posoudí, zda je rozsudek Městského soudu v Praze správný, a může mu případ vrátit k novému projednání,“říká Jarmila Balážová. Do té doby, než se soudy dohodnou, platí, že maturant v testu z matematiky neuspěl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia