MF DNES

Stíháni za urážky školáků

- Pavel Přibyl redaktor MF DNES

Kauza nenávistný­ch komentářů na sociálních sítích vůči žákům základní školy v teplické části Prosetice má prvního obviněného. Frýdecko-místecká policie obvinila jednoho ze tří podezřelýc­h, kterému hrozí až tři roky vězení.

Kauzu loni v říjnu odstartova­la fotografie místních prvňáčků, kterou v rámci svého projektu umístil na web Teplický deník. Třída složená z žáků několika menšin, převážně Romů a Arabů, se ihned stala terčem útoků na Facebooku.

„Ještěže jsou ze ZŠ Plynárensk­á, řešení se přímo nabízí,“napsal jeden z uživatelů pod příspěvek. „Multikultu­rní sr***a,“přisadil si další u tabla, které sdílely stovky lidí. Ředitelce školy pak dokonce

Za projevy nenávisti v Teplicích policie obvinila podezřeléh­o muže

přišel nenávistný e-mail. Muž z Frýdecko-Místecka je obviněn z podněcován­í k nenávisti vůči skupině osob. „Za toto jednání může být potrestán odnětím svobody v délce trvání od šesti měsíců až na tři roky,“řekla České televizi policejní mluvčí Karolína Bělunková. Obviněný na sociální síti o zmíněné škole napsal: „Tam by sednul granát jak pr... na prkýnko“. Reportéři publicisti­ckého pořadu 168 hodin tehdy autora výhrůžky navštívili, ten ale před kamerou utekl.

Policie kvůli nenávistný­m komentářům vyšetřoval­a trojici podezřelýc­h. Další muž byl nejprve podezřelý z přestupku a jeho počínání řešil odbor městského úřadu v Tachově. Dozorující státní zástupce však vrátil případ policii. Třetího podezřeléh­o se dosud policii nepodařilo vyslechnou­t. „Tento člověk se momentálně nachází v cizině,“sdělil Daniel Vítek, mluvčí teplické policie.

Podle ředitelky školy Marcely Prokůpkové může obvinění prvního z podezřelýc­h zafungovat jako precedens. „Nemám ráda to slovo, ale případ je kvalifikov­án jako trestný čin a věřím, že by to mohlo odradit další podobné typy lidí,“řekla.

 ?? Foto: MAFRA ?? Škola v Proseticíc­h čelila projevům rasové nenávisti.
Foto: MAFRA Škola v Proseticíc­h čelila projevům rasové nenávisti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia