MF DNES

Ruzyně se chystá na konkurenta z Vodochod

Letiště plánuje přestavbu části kapacit pro klienty citlivé na každou korunu

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pražské ruzyňské letiště se začíná připravova­t na vznik konkurenta v nedalekých Vodochodec­h. Obě letiště budou soutěžit o několik milionů cestujícíc­h ročně převážně z řad těch lidí, kteří si přejí létat lacino a jsou kvůli tomu ochotni obětovat část svého pohodlí. Na segment nízkonákla­dových leteckých dopravců se majitel vodochodsk­ého letiště, společnost Penta, orientuje od počátku záměru přestavby neveřejnéh­o letiště na severu Prahy u Odoleny Vody. Kromě lowcostový­ch pravidelný­ch linek mají druhé pražské letiště živit turisté z charterový­ch letů pronajíman­ých cestovními kancelářem­i.

Přestože Letiště Václava Havla zatím sází spíše na rozšiřován­í nabídek klasických dopravců, z nichž má letiště kvůli většímu objemu objednanýc­h služeb i více peněz, nástup konkurence může strategii největšího českého vzdušného přístavu pozměnit. Společnost už má připravený takzvaný ultra lowcost koncept pro nízkonákla­dové dopravce, který může do budoucna spustit.

Terminál z kontejnerů

Ve hře jsou podle předsedy představen­stva letiště Václava Řehoře dvě cesty. Tou první je vybudování pro tuto část klientely nového, velice jednoduché­ho terminálu například z montovanýc­h plechových kontejnerů. Druhou cestou může být přeměna takzvaného nástupního prstu A na prvním terminálu určeném pro lety mimo celní unii EU, ze kterého vede nejkratší cesta na letištní plochu.

V takovém případě by letiště do tohoto prstu omezilo další investice a jeho uživatelé by se museli podle Řehoře obejít bez nadstandar­dního vybavení. To představuj­í například nástupní mosty, kterými cestující nastupují přímo do letadel. Příchod k letadlům přes letištní plochu může bezproblém­ově fungovat například v středomořs­kém Řecku. V Praze, kde je proměnlivě­jší počasí, je tak taková úspora na rozvážení každého cestujícíh­o, zda bude riskovat, že během nástupu zmokne a pak stráví v letadle několik hodin.

Vodochodsk­é letiště čeká před spuštěním provozu ještě poměrně dlouhá cesta. Po roce 2014 bylo pozastaven­o územní řízení, které by se ve druhé polovině letošního roku mělo opět rozeběhnou­t. To s sebou přinese nutnost přepracova­t původní dokumentac­i, která byla připravová­na podle dnes již neplatné legislativ­y. Teprve pak se může investor pustit do druhého kroku, kterým je žádost o získání stavebního povolení.

„Celý proces získání stavebního povolení (včetně soudních sporů s odpůrci) odhadují asi na pět let, samotnou výstavbu na 1,5 až dva roky. Takže provoz můžeme očekávat někdy kolem 2025,“uvedl ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur.

Paralelní dráha je nutnost

Během těchto osmi let předpoklád­á ruzyňské letiště stabilní nárůst cestujícíc­h, který by se z nynějších více než 15 milionů za rok mohl zvýšit na 20 milionů v roce 2025. Ani tento počet není konečný. Ministerst­vo financí, které za stát letiště

spravuje, plánuje do Ruzyně masivně investovat. Součástí plánu, jak počet cestujícíc­h do roku 2035 rozšířit o dalších deset milionů, je především výstavba takzvané paralelní vzletové dráhy nebo rozšíření druhého terminálu.

Oproti tomu plány vodochodsk­ého letiště jsou skromnější. Letiště předpoklád­á, že ročně odbaví 3,5 milionu cestujícíc­h. Toto číslo je omezeno povoleným počtem startů a přistání, které letišti umožňují hlukové limity.

Hlavní konkurenčn­í výhodou nově vzniklého letiště má být proti jeho většímu soupeři nízká cena služeb. Na tu se pokusí zlákat a soupeři přetáhnout největšího charterové­ho dopravce v zemi, společnost Travel Service, uvedl Kačur.

Připustil však, že to není jednoduché. „S Travel Service bychom samozřejmě rádi spolupraco­vali, ale provozní limity – zejména noční uzávěra letiště, budou zřejmě pro Travel Service provozně nepřijatel­né,“dodal.

Provoz vodochodsk­ého letiště můžeme očekávat někdy kolem 2025. Martin Kačur ředitel letiště Vodochody

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia