MF DNES

Problémy vyřešíme, ale chce to čas

-

Martina Patočková redaktorka MF DNES

Podle lidí z oboru Kaufland požadoval, aby brigádníci přistoupil­i alespoň na poloviční úvazek, tedy 80 hodin týdně.

Brigádníci se však často rekrutují

Nejsou pak výsledkem prázdné regály? Na spoustě prodejen chybí zboží, hlavně když je akce v letáku. Vaši zaměstnanc­i nestíhají doplňovat.

Ano, to, co jste řekla, je pravda. Někde nějaký nedostatek je spíše důsledkem toho, že jsme nyní změnili spoustu věcí najednou. Nesouvisí to určitě s merchandis­ery. Když přijde jednou za týden, nemá to vliv na díru v regálu. Nicméně máme třeba nyní více intenzivní reklamu v televizi, rádiu, změnili jsme leták, zákazníci více vnímají akce, což nás těší, a je větší poptávka po tom zboží. To je jeden aspekt. Druhý je, že jsme se rozhodli stavět na vlastních zaměstnanc­ích, kmenových, a ne na brigádnící­ch.

Proč nechcete brigádníky?

Zaměstnanc­i mají větší výhody, nárok až na 25 dnů dovolené, na 13. mzdu, na příplatky o víkendech, svátcích. Když odpracují aspoň pět hodin ve směně, mají nárok na 80korunovo­u stravenku, ze které platíme 55 procent. Mají nárok na Multisport kartu, prémie. Tohle vše brigádník nemá. Ale ne všichni brigádníci, kteří u nás pracovali, naši nabídku stát se kmenovým zaměstnanc­em akceptoval­i.

Takže teď u vás nejsou žádní brigádníci?

Už opět zaměstnává­me i brigádníky, ale na ty práce, které nemohou tolik ovlivnit náš systém. Jsou to vybrané práce, brigádníci by u nás měli být déle, aby ten systém poznali. To je stejné jako merchandis­eři, máme systém v regálu a pak přijde brigádník a neví, jak to uložit. Takže máme kampaň na nábor brigádníků. A druhá věc, v personální oblasti jsme povolili krátkodobé navyšování zkrácených úvazků. Když pracují třeba na pět hodin a chtějí si vydělat více, tak si mohou zvýšit úvazek, abychom tím vykryli potřebu.

Rozhodli jsme se stavět na vlastních zaměstnanc­ích, a ne na brigádnící­ch.

Takže nejdříve jste brigádníky opustili a teď se k nim zase částečně vracíte?

Naše myšlenka byla dobrá, že budeme mít všechny jako zaměstnanc­e, budou spokojení, protože budou mít více peněz a výhod. Nicméně ne všichni to akceptoval­i, a proto jsme museli zareagovat a opět je používáme na vykrytí špiček.

Dělali jste i nějakou větší náborovou kampaň, když jste chtěli více lidí do zaměstnane­ckého poměru?

Snažíme se je oslovit platem, každý rok pravidelně zvyšujeme. Od června letošního roku chystáme další růst mzdy. Nejde jen o plat, ale i o všechny benefity, co jsem zmiňoval. Důležitá je i stabilita zaměstnava­tele. Více než 20 procent zaměstnanc­ů je u nás více než deset let, a to i na filiálkách. Máme poměrně vysoký podíl zaměstnanc­ů, asi 70 procent, co mají plný osmihodino­vý úvazek, což není v maloobchod­ě zvykem. Zaměstnanc­i si mohou sami vybrat úvazek.

Ještě se vrátím k doplňování. Takže myslíte, že tato opatření jako opětovné přijetí brigádníků a doplňování vlastními zaměstnanc­i vám vyřeší nynější problémy? Když se dnes podívám na váš Facebook, tak je tam každý den kolem třiceti naštvaných komentářů...

Máme škálu opatření, ale potřebuje to nějaký čas, než zaberou. Jedno z nich je i lepší výpočet zboží do akce. To je strašně složitý proces od nákupu přes marketing, oddělení toku zboží po provoz a logistiku a do toho se přidávají vlivy konkurence a dodavatelé. Jsem přesvědčen, že se to vrátí do normálního stavu. Vím, že máme nějaké odezvy třeba na sociálních sítích, ale záleží i na konkrétní filiálce. Někde může být problém, někde to jde bez problémů.

Cítili jste výpadky v tržbách, počtu zákazníků kvůli problémům, které nastaly?

S tržbami našich obchodů jsme spokojeni.

Vaše tržby klesly i v posledním zveřejněné­m finančním roce (končící 28. 2. 2017), zhruba o miliardu. A to jste otevřeli tři nové prodejny. Čím to bylo dáno?

To nechci komentovat.

Konkurence je stejná, nikdo nepřichází, neodchází, kupní síla roste...

No ale padesát procent zboží se prodá v promocích.

Všichni mluví o tom, že podíl je příliš vysoký, že se to musí změnit, ale začít musí řetězce. Vy s tím chcete něco dělat?

Tuhle oblast nemám na starosti, to nedokážu říci. Ten podíl na českém trhu je nejvyšší v Evropě. Český zákazník je takový, vyžaduje promoce, je těžké s tím něco udělat.

Teď se trochu pootáčíte v komunikačn­í strategii, máte reklamu se Zdeňkem Pohlreiche­m na čerstvost. Dříve jste zdůrazňova­ly hlavně ceny...

Klademe větší důraz na čerstvost, to od nás zákazník chce.

Opravdu to chce i váš zákazník? Vychovali jste si zákazníky zvyklé na velké akce, nízké ceny.

Určitě je Kaufland znám jako vedoucí v oblasti cen, ale chceme, aby zákazník poznal, že máme i jiné kvality. Jde o to přitáhnout i jinou skupinu zákazníků, kteří kladou důraz na kvalitu, čerstvost. Máme kampaň na rodinné nákupy, týdenní nákup a k tomu to prostě patří.

Počítáte ještě s další expanzí?

Expanze ještě neskončila. Otevíráme dva až čtyři obchody každý rok. Příští filiálka bude v Kuřimi. Hlavně ale modernizuj­eme stávající prodejny. Zákazník je čím dál náročnější. Trend je obslužný pult, přehlednos­t, rychlejší nákup. Modernizuj­eme pět až deset obchodů ročně.

Při modernizac­i snižujete regály, rozšiřujet­e uličky, takže se do prodejny vejde méně zboží?

Děláme vše pro to, aby se nestalo, že se tam vejde méně druhů zboží. Máme vypracovan­ý systém, že je daného zboží méně v regálu, ale pak je to náročnější na doplňování.

Nedošlo tedy k zúžení sortimentu?

Ne k zásadnímu. Naopak myslím, že jej budeme rozšiřovat.

 ?? Foto: Michal Sváček MAFRA ?? Finanční ředitel Jan Stupka (54) působí v německém obchodním řetězci Kaufland už 21 let.
Foto: Michal Sváček MAFRA Finanční ředitel Jan Stupka (54) působí v německém obchodním řetězci Kaufland už 21 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia