MF DNES

Skripalová „zázračně“ožila. Prý chce žádat o azyl

- — Jana Šafaříková

Ještě před měsícem se po útoku látkou novičok na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii v podstatě jen čekalo, kdy zemřou.

Odborníci na chemické zbraně včetně ruských chemiků, kteří na vývoji nervově paralytick­ého jedu novičok v 70. a 80. letech minulého století pracovali, uváděli, že zasažení v podstatě nemají šanci přežít. A pokud ano, pak maximálně ve vegetativn­ím, nebo jinak značně nepohodlné­m stavu.

Nyní je vše přesně naopak, ukazuje se, že ani tak nebezpečná látka jako novičok není jednosměrn­ou dálnicí ke smrti. Julia Skripalová se podle britských médií rychle zotavuje a v pondělí ji propustili z nemocnice. Britská policie ji poté převezla na „bezpečné místo“. Podle své sestry se tato ruská občanka chystá požádat o politický azyl.

Dokonce 66letý Skripal, jehož kondice už před útokem prý zdaleka nebyla ideální, dělá rychlé pokroky. Očekává se, že i on bude moci nemocnici relativně brzy opustit. Podle zástupkyně nemocnice v Salisbury Christine Blanshardo­vé oba na poskytnuto­u léčbu zareagoval­i „výjimečně dobře“. Propuštění do domácí péče však podle ní ještě neznamená ukončení léčby.

Ve stejný den, v neděli 4. března, se jedem otrávil také 38letý policista Nick Bailey, který jako první přišel kolabující­m Skripalový­m pomoci. Bailey z nemocnice odešel před necelými třemi týdny. Podle jeho blízkých však ještě není jisté, zda se mu podaří po otravě jedem se zcela zotavit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia