MF DNES

USA drtí Rusko sankcemi proti oligarchům

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Ruští oligarchov­é ze sankčního seznamu přišli pádem svých akcií za jediný den o patnáct miliard dolarů

V posledních dvou letech se zdálo, že Rusko už přišlo na to, jak obejít sankce Západu, tak že ho vlastně téměř nebolí. A že sankční válka naopak přispívá k tomu, že se celá odvětví ruské ekonomiky – třeba zemědělstv­í a potravinář­ský průmysl – díky zákazu dovozu potravin ze Západu stavějí na nohy.

Jenže tentokrát se zdá, že se Spojené státy v nejnovější­m sankčním balíku, který je odvetou za pokus Rusů ovlivňovat americké prezidents­ké volby, trefily do černého. „Pro Rusko je to úder pod pás,“napsaly Neue Zürcher Zeitung.

Ostatně už před několika týdny, kdy vyšel najevo záměr sankcí, které měly tentokrát postihnout především ruské oligarchy napojené na Kreml, se mluvilo o tom, že tento druh sankcí může vládnoucí ruskou elitu opravdu bolet. Navíc vyvolal už předem paniku, protože zařazení na seznam znamenalo, že americké úřady těmto osobám a společnost­em zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké firmy navíc budou mít zákaz s těmito lidmi a společnost­mi obchodovat a spolupraco­vat.

Na seznam zveřejněný minulý pátek Spojené státy skutečně umístily celou řadu nejbohatší­ch Rusů a důležitých firem. Mezi 24 osobami jsou oligarchov­é Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Igor Rotenberg, Oleg Děripaska, zeť Vladimira Putina Kirill Šamalov nebo šéf ruského Gazpromu Alexej Miller. Mezi 14 firmami je pak i Rosoborone­xport, ruský koncern obchodujíc­í se zbraněmi.

Už první dny ukázaly, že tentokrát Rusko a Rusové, nejen ti nejbohatší, nové kolo sankcí skutečně pocítí.

Padesátka nejbohatší­ch Rusů musela kvůli pádu cen akcií ruských firem na světových burzách, ale i na burze moskevské jen během pondělka odepsat podle ruského ekonomické­ho serveru RBK patnáct miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 325 miliard korun. Tlak na ruské akcie posiluje i to, že podle sankčních pravidel se musí američtí investoři akcií firem na seznamu do měsíce zbavit.

Hliníkáren­ský gigant Rusal, který patří do majetku sankcí postiženéh­o Olega Děripasky, ztratil během jediného dne obchodován­í na burze v Hongkongu téměř padesát procent hodnoty. Děripaska přišel celkem o 1,3 miliardy dolarů.

Vůbec nejvíc zasáhly sankce oligarchu Vladimira Potatina, vlastníka největší těžební společnost­i na nikl. Jeho majetek se zmenšil o dvě a čtvrt miliardy dolarů, a to přesto, že Potatin sám na sankčním seznamu Spojených států nefiguruje.

Padá i rubl

Po mnoha měsících, kdy se kurz ruského rublu zdál stabilní, byť setrvával na mnohem nižších hodnotách než před ruskou okupací Krymu, a tedy i začátkem sporů se Západem, musí Rusové poslední dva dny sledovat jeho volný pád. Kurz vůči euru padl ze 70 na 78 rublů a i včera prudce klesal a brzy může atakovat hranici 80 rublů. Podobně se vyvíjí i kurz k dolaru. Ruská vláda Dmitrije Medveděva sice slíbila dotčeným oligarchům a firmám pomoc, ale zatím se nic nestalo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia