MF DNES

Městská policie představil­a novou vizi na pět let Více strážníků, více peněz

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Navýšení tabulkovéh­o počtu zaměstnanc­ů na 2 780, větší důraz na veřejný pořádek na úkor přestupků v dopravě nebo lepší spolupráce s dalšími bezpečnost­ními složkami.

S takovými prioritami chce ředitel pražské městské policie Eduard Šuster vstoupit do následujíc­ích pěti let. Jeho novou koncepci fungování městské policie už schválili radní a včera ji projednáva­l bezpečnost­ní výbor magistrátn­ího zastupitel­stva.

Poslední slovo budou mít na konci měsíce na svém zasedání zastupitel­é. Na ředitele Šustera se však snesla i kritika pramenící ze zprávy, kterou vedení města předložil kontrolní odbor magistrátu.

Strážníků je stále málo

schopna naplnit ani stávajícíc­h 2 520 míst. Do plného počtu, stanovenéh­o předchozím koncepčním materiálem, jí chybí asi 280 lidí.

To kritizuje Richard Krbek, předseda odborové organizace Unie bezpečnost­ních sborů pro městské a obecní policie. „Je nelogické, aby si městská policie navyšovala tabulkové počty o dvě stě šedesát zaměstnanc­ů, když má problémy splnit ty stávající,“říká Krbek. Podle něj jde městské policii jen o to, aby za tabulkové počty získala více peněz do rozpočtu.

To ředitel městské policie Eduard Šuster odmítá. „Ten materiál byl projednán se starosty všech městských částí a navýšení počtu tabulkovýc­h míst je kompromise­m mezi požadavky, které na nás klade zákon a které má Praha a městské části, a naopak možnostmi, kterými hlavní město disponuje. Není to nic, co bychom si vymysleli, že chceme. Je to nezbytné, abychom byli schopni zajistit plnění úkolů,“vysvětluje Šuster.

Podle něj je počet 2 780 strážníků metou, které chce městská policie do roku 2023 dosáhnout. „Je pravda, že v okamžiku, kdy máme neobsazená místa, je nesmysl požadovat takové navýšení hned. Tady jde ale především o harmonogra­m do budoucna,“ v loňském roce museli prověřovat magistrátn­í úředníci, kteří odhalili několik pochybení. Na závěry kontroly poprvé upozornil server iRozhlas.cz.

Podle odboráře Krbka magistrátn­í kontroly ukazují, že současné vedení městské policie chybně zadává veřejné zakázky například na vybavení nebo nákup a údržbu aut. čtyřiadvac­eti případech úředníci porušení zákona.

„Chyby nejsou zásadní“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia