MF DNES

Krok, úkrok, zpátky. Proč vládě vadil Foxtrot

Možná jejich syn ve vojenské službě padl, možná ne. Klíčová otázka izraelskéh­o filmu Foxtrot, jejž tamní vláda kritizuje a světové festivaly oslavují, tvoří půdorys pro rozehrání komorní studie jedné rodiny.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Každou hodinu sklenici vody

Vpřed, úkrok, vzad, úkrok. Ať jdeš kamkoli, vždycky se vracíš do výchozího bodu. Tak vysvětluje jeden z hrdinů autorského snímku režiséra Samuela Maoze podstatu tance, jenž dal novince našich kin symbolický název. Také rodiče, u nichž si armáda podává dveře s protichůdn­ými zprávami, se totiž stále točí v začarované­m kruhu, než se pod tíhou událostí odváží vytáhnout na světlo dávné rány.

Jistěže sama podstata zápletky je hodně spekulativ­ní, až se chce namítnout: To se snadno buduje drama, jestliže hned v úvodu zazní ta nejstrašně­jší věta, jakou mohou rodiče vůbec uslyšet. Matka dostane injekci, otec mechanicky vykonává podle pokynů, co je třeba.

Kamera pozoruje výraz jeho tváře z důvěrné blízkosti, ale přidává ještě jiné, účinné a tiché detaily: reakci psa, náplast na ženině těle, mobil, jenž otci každou hodinu připomene – „vypijte sklenici vody“. Člověk se přistihne, že sám maně hlídá, jestli hrdina radu dodrží.

Pak následuje první zvrat a vyprávění se přesune k synovi do pouště, kde čtyři vojáci na ztracené vartě občas zvednou závoru kvůli osamělému velbloudov­i. Nálada prostřední kapitoly včetně tance se samopalem je téměř snová, nápodoba vleklého času takřka doslovná a historka o pubertální směně „nahatého“časopisu za svitek tóry vlídně čistá. Právě tady lze rovněž vysledovat, proč asi film dostal ve své vlasti nálepku protiizrae­lský: vadí zjevně pochyby vojáků, „s kým vlastně bojujeme, nikoho nevidím“, výbušná scéna i její řešení ve stylu „ve válce se zkrátka takové věci stávají“.

Armádní záminka

K ryzím nápadům patří též animace, která osvětlí minulost babičky, otce a celé prokletí národních stigmat. Nicméně třetí, závěrečná kapitola se po čase přesune znovu zpět do bytu rodičů, kde postupně vede k analýze, rozkrytí a očistě jejich vzájemného vztahu. Ukáže se tedy, že provokativ­ní „armádní“motiv posloužil jen jako záminka k intimní hodině pravdy. Okamžik, kdy se pár zase dovede společně zasmát, je osvobozují­cí, přesto nakonec body ubírá pointa založená na zjevné manipulací osudem. Tudíž si racionální nechuť vůči kalkulu zbytečně ukrajuje svůj podíl z filmařsky podmanivéh­o zážitku.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Ztracená varta Izraelští vojáci v prázdné poušti začínají mít ve snímku Foxtrot pochyby, proč vlastně bojují.
Foto: Aerofilms Ztracená varta Izraelští vojáci v prázdné poušti začínají mít ve snímku Foxtrot pochyby, proč vlastně bojují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia