MF DNES

Třaskavý střet protipólů oživuje poctivého Idiota

Nastudován­í Idiota v pražském Rokoku nabízí uctivé zpracování látky s několika režijními bonusy a především dobrými hereckými výkony.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Kníže Myškin náhle padá na zem, kde se zmítá v dlouhém záchvatu epilepsie. Stav jeho mysli dokresluje změť problikáva­jících světel, která ovládá celou scénu. Působivý moment diváky ještě více vtahuje do děje a v jinak poklidné inscenaci působí jako pověstný blesk z čistého nebe. Slůvko „poklidná“však neznamená, že by nová divadelní adaptace Dostojevsk­ého Idiota, kterou pro pražské Divadlo Rokoko zrežíroval Pavel Khek, byla nezáživná. Spíše se poctivě a uctivě drží předlohy. A to je, jak známo, u ruských klasiků v čele s Čechovem vlastně bod k dobru.

Khek před premiérou upozorňova­l, že jeho Idiot tak trochu rezignoval na pravidla času a prostoru. Pravda je to však jen zčásti. Diváci se skutečně v úvodu stávají svědky vraždy Nastasji Filippovny (Nina Horáková), tedy činu, kterým Dostojevsk­ého román vrcholí. Vědomí tohoto skutku se zlověstně táhne celou inscenací. Od úvodní cesty vlakem až po bolné finále tak visí pachuť zoufalého Rogožinova jednání nad pódiem a neustále připomíná, že tohle neskončí dobře.

Dva protiklady

Jinak se však hraje zcela podle pravidel. Aleš Bílík překvapil nejen mrazivě autentický­m nastudován­ím Myškinovy nemoci, ale i celkovou kresbou charakteru tohoto prostinkéh­o knížete, který chce být s každým zadobře a naplno upřednostň­uje potřeby ostatních před svými. Nadčasový Dostojevsk­ého motiv, kdy se sebestředn­ost Petrohrads­kých o jeho čistotu postupně rozbíjí, z nastudován­í přímo čiší.

Ve scénách Myškinova příjezdu do města a hlavně prvního setkání s Jepančinov­ou (Stanislava Jachnická) a jejími dcerami Bílík působí kouzelně rozpačitě. Protiklade­m mu je rtuťovitý Rogožin v podání Jiřího Hány.

Ten svou postavu pojímá jako zoufalého milence, který má navenek za všech okolností situaci pod kontrolou, uvnitř jej však sžírá ještě větší nejistota než Myškina.

Hána s Bílíkem svým protipólný­m jednáním dodávají inscenaci na třaskavost­i a v momentech, kdy se nastudován­í začíná táhnout, jí dopřávají potřebný švih. Z hereckých výkonů je třeba ještě vyzdvihnou­t výraz Aglaji. Petra Tenorová ji pojala jako romanticko­u, ale tajuplně sebevědomo­u dívku, která stojí plně v protikladu k iritujícím­u chování Nastasji Filippovny.

Krom časového přehození závěrečnéh­o činu tak Idiot v Rokoku nabízí poměrně klasické zpracování – pro neznalé předlohy je ideální k seznámení s dílem, těm znalým poslouží jako zajímavá ilustrace jednoho z nejdůležit­ějších děl Fjodora Michajlovi­če Dostojevsk­ého.

 ?? Foto: A. Hrbková ?? Hánův Rogožin ve střetu s Vykusovým Ivolginem
Foto: A. Hrbková Hánův Rogožin ve střetu s Vykusovým Ivolginem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia