MF DNES

Jak do finále? Mistr Zidane zná recept

Trénuje přes dva roky a může potřetí vyhrát Ligu mistrů. Také vás překvapuje, jak Zinedine Zidane jako kouč Realu Madrid válí?

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Že by zlé znamení před úvodním čtvrtfinál­e Ligy mistrů na hřišti Juventusu? Ale kdepak. Real před týdnem zápas zvládl na jedničku, vyhrál v Turíně 3:0. A tak Zidane může směle myslet na metu, které před ním dosáhli pouze dva trenéři. Jen italský elegán Carlo Ancelotti a už zesnulý Angličan Bob Paisley dokázali vyhrát nejprestiž­nější evropskou klubovou soutěž třikrát.

Snad nikdo neočekává, že by dnes večer Zidanův Real doma zbabral odvetu a neprošel do semifinále. Vypadá to, že holohlavý Francouz prostě zná recept, jak v Lize mistrů uspět.

Přitom to zdánlivě nedává logiku. Je mu teprve pětačtyřic­et, Real koučuje třetí sezonu a za chodu se učí, jak trénovat na jedné z nejslavněj­ších fotbalovýc­h adres světa. Jak zvládat složitosti profese, do které se mu původně vůbec nechtělo.

„Svou budoucnost jsem viděl jinde,“prozradil už několikrát. Kde? To sám dobře nevěděl. Když se rozloučil se skvělou hráčskou kariérou neslavnou hlavičkou do hrudi italského stopera Materazzih­o ve finále mistrovstv­í světa, hledal se. V Africe pátral po kořenech vlastní rodiny, béčko ve třetí lize, a i když s ním vyhrál jen necelou polovinu zápasů, svěřili mu kluboví šéfové na začátku roku 2016 tým dospělých.

Trenérský zelenáč nezklamal. Výčet trofejí, které za osmadvacet měsíců dobyl, ohromuje: dvakrát Liga mistrů, dvakrát mistrovstv­í světa klubů, dvakrát Superpohár UEFA, jednou španělská liga, jednou pohár. A přesně 100 vítězství ze 137 odkoučovan­ých zápasů.

Proto Zidane přežil i mizérii, která by možná jinému trenérovi v Realu zlomila vaz: během ledna prožil období, kdy z šesti zápasů vyhrál jen dva a vypadl z domácího poháru s Leganes.

Proto zatím není takový průšvih, že v lize ztrácí na Barcelonu patnáct bodů a je až čtvrtý.

Když potřetí v řadě potěžká ušatý pohár, bude mít zase klid. Dnes k tomu zřejmě udělá další krok.

 ?? Foto: AP ?? Kde se zastaví Odveta čtvrtfinál­e Ligy mistrů proti Juventusu by dnes měla být pro Zidana a spol. jasnou záležitost­í. Real si přivezl náskok 3:0.
Foto: AP Kde se zastaví Odveta čtvrtfinál­e Ligy mistrů proti Juventusu by dnes měla být pro Zidana a spol. jasnou záležitost­í. Real si přivezl náskok 3:0.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia