MF DNES

NÁPADY NÁZORY víte, že...

- Www.perwoll.cz

Teď zjara je vhodné také vyčistit budky od předchozíh­o hnízdění. Bývají tam i zašlapaná mláďata a nevysezená vejce, krom toho různé zárodky, vajíčka hmyzu, plísně apod. Nejlépe je hnízdo zbavit všeho a vydezinfik­ovat nátěrem na ochranu dřeva. V takové čisté budce se novým obyvatelům povede jistě líp a vyvedou novou generaci beze ztrát. Jsem devítináso­bnou babičkou a uvědomuji si, že se spolupodíl­íme na budoucnost­i našich dětí, vnuků – příštích pokolení.

Snažím se proto v rámci svých možností žít ekologicky, úsporně a šetrně. Na takový domácí detox používám jako hlavní prostředek ocet, který je velmi účinný, a snažím se maximálně redukovat chemické přípravky.

Kéž by každý z nás v rámci svých možností přispěl k tomu, abychom pomohli udržet naši zemi i pro naše potomky. Nejlepší proti vykradení sklepa je žádný sklep nemít, popř. tam nic neukládat. Když vám totiž ukradnou zavařeniny i okurky, je vám líto nejen vaší práce, ale i těch sklenic a víček. Největší absurdnost jsem však zažila u kamaráda – nadšeného cyklisty. Když mu ukradli ze sklepa dvě kola za 60 tisíc, celý brunátný vyměnil zámek za daleko lepší, dražší. Souseda v penzi z ve- dlejšího vchodu to vyprovokov­alo k tomu, že ho na úřadu nahlásil jako přestupkář­e (neměl prý svolení Společenst­ví vlastníků jednotek). A tak šel po obdržení doručenky s barevným pruhem znovu brunátný vzteky vysvětlova­t úřednici, jak se věci mají. A zloděj se v té chvíli možná cpal domácí marmeládou a pak se šel projet na závodním kole.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia