MF DNES

Máme se zase bát ministra vnitra?

- Jiří Němec právník

Koaliční námluvy mezi hnutím ANO a sociální demokracií se zarazily, posléze rychle skončily a teď se zase obnovují. A všechno se láme na požadavku obou stran získat pro sebe silové ministerst­vo vnitra. Celé to rozdělován­í ministerst­ev na tzv. silová a ta ostatní je prapodivné.

Jako silové se teď chápe také ministerst­vo spravedlno­sti, ale proč? Protože má ministr jistý vliv na jmenování justičních funkcionář­ů? Copak může jakkoliv ovlivňovat rozhodován­í státních zástupců a soudců v konkrétní právní věci? Kdyby to některý ministr udělal nebo se o to pokusil, rychle by se přesunul ze své kanceláře do podstatně méně pohodlné vězeňské cely za spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Ministerst­vo obrany je považováno za silové zase proto, že má na starosti armádu a obranu země? A protože vojáci mají zbraně? Ale vrchním velitelem armády není ministr, nýbrž prezident. A ministerst­vo financí je silové, protože i celníci mají zbraně?

Takže jak to je s tím vnitrem, na jehož personální­m obsazení teď závisí snaha premiéra Babiše o získání parlamentn­í většiny? Ministerst­vo vnitra přece už dávno ústavněprá­vně, a především z hlediska jeho kompetencí není jakési „ministerst­vo policie“, jakým bylo do roku 1989. Kontakt na policii má ministr vnitra „jen“přes svou pravomoc jmenovat policejníh­o prezidenta. Nebo to je proboha všechno jinak a ministr vnitra úkoluje policisty, koho mají trestně stíhat a s jakou vehemencí? Máme se snad třicet let po listopadu 1989 začít vnitra zase bát?

Když už dělit ministerst­va podle významu (a je jasné, že třeba ministerst­vo kultury má jiné hierarchic­ké postavení než ministerst­vo financí), pak spíše podle porovnání výše jejich rozpočtů a významu pro tu či onu skupinu obyvatel a voličů. Třeba pro ČSSD by takovým stěžejním ministerst­vem mělo být ministerst­vo práce a sociálních věcí, pro jiné třeba ministerst­vo dopravy. Ale poprat se o ministerst­vo vnitra nedává zrovna dobrý signál.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia